BasarabiaFeaturedFlux

 Igor Dodon vrea să ceară Rusiei, UE și OSCE garanții de securitate și stabilitate

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că intenționează să se adreseze Uniunii Europene, Federației Ruse și, eventual, OSCE pentru ca acestea să contribuie în comun la consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova, precum și la rezolvarea conflictului transnistrean, relatează luni portalul Moldova.org.

Luând în considerare recentele decizii luate de unele instituții de stat — Curtea Constituțională, majoritatea parlamentară și guvern — devine clar faptul că unele forțe politice moldovene au pus, într-o anumită măsură, sub semnul întrebării o serie de prevederi ale actualei Constituții a Republicii Moldova, inclusiv statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, se arată în alocuțiunea sa, cu ocazia marcării la 27 august a Zilei Independenței.

Igor Dodon se referea la decizia adoptată la 3 mai de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova privind neconstituționalitatea prezenței unor trupe străine sau baze militare pe teritoriul republicii, la declarația parlamentului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și la decizia guvernului de a cere ONU includerea pe ordinea de zi a sesiunii din septembrie a Adunării Generale a problemei privind retragerea definitivă a trupelor militare ruse din Transnistria.

Dodon a spus că a ordonat deja unui grup de specialiști să dezvolte în colaborare cu experți internaționali conceptul de „neutralitate permanentă” a Republicii Moldova, care să fie pus ulterior în dezbatere publică, iar în final să fie trimis spre aprobare parlamentului. „Cred că acest document va deveni piatra de temelie pentru menținerea pe termen lung a stabilității și securității în Republica Moldova, pentru dobândirea integrității teritoriale și consolidarea statalității țării’, a mai spus el.

Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să transmită un mesaj clar vecinilor, Europei și lumii întregi: „Nu suntem pregătiți și nu vrem să fim parte a unor coaliții geopolitice și să participăm la confruntarea unor țări împotriva altora. Nu avem nevoie de un astfel de patronaj obsesiv și de o astfel de geopolitică”.

Related Articles

Back to top button