SUA: Creșterea economică din trimestrul al doilea a fost revizuită în sus, până la 3%

Economia americană a înregistrat o creștere peste așteptări în trimestrul al doilea, când a cunoscut cel mai puternic avans din ultimii doi ani, existând semnale că ritmul de creștere s-a menținut și la începutul celui de-al treilea trimestru, transmite Reuters.

Departamentul american al Comerțului a dat publicității miercuri cea de a doua estimare cu privire la evoluția Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2017, conform căreia economia americană a înregistrat o creștere de 3% în ritm anual, în loc de un avans de 2,6% cât s-a anunțat anterior. Noile estimări ale Departamentului american al Comerțului sunt superioare prognozelor analiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la o revizuire până la 2,7%, după ce în primul trimestru economia americană a înregistrat o creștere anualizată de 1,2%.

Chletuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 3,3% în trimestrul al doilea, în loc de un avans de 2,8% cât s-a raportat inițial, și au fost principalul factor care a stat la baza accelerării ritmului de creștere în perioada aprilie-iunie. Însă majorarea cheltuielilor de consum s-a făcut pe seama economisirii. Rata economisirii a scăzut la 3,7% în trimestrul al doilea de la 3,9% în primul trimestru.

Companiile și-au adus și ele aportul la creșterea economică în trimestrul al doilea, cheltuielile pentru echipamente înregistrând un salt de 8,8%, cel mai puternic ritm de creștere din ultimii doi ani, față de o creștere de 8,2% cât s-a raportat inițial. De asemenea, investițiile în structuri nonrezidențiale au crescut cu 6,2%, față de 4,9% cât s-a raportat inițial.

În schimb, sectorul imobiliar a tras în jos creșterea economică în trimestrul al doilea, investițiile în construcțiile de locuințe înregistrând o contracție de 6,5%, cea mai slabă performanță din ultimii șapte ani.

Grație accelerării din trimestrul al doilea, economia americană a înregistrat o creștere de 2,1% în primele șase luni ale acestui an. Președintele Donald Trump și-a propus ca țintă pentru 2017 o creștere economică de 3%, care ar urma să fie atinsă printr-o combinație de reduceri de taxe, cheltuieli în infrastructură și dereglementări. Însă, până acum, administrația Trump nu a reușit să treacă prin Congres niciun act legislativ cu carcater economic și nici nu și-a definitivat planurile referitoare la reforma fiscală sau investițiile în infrastructură.