Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor din România, a declarat joi că intenția Ministerului Educației de a etatiza piața manualelor reprezintă o mare eroare, care poate avea consecințe nefaste în mediul educațional.
Potrivit acestuia, ar fi fost normal ca pe viitor relațiile dintre edituri și MEN să fie îmbunătățite, pentru a fi elaborate manuale mai bune.
„În aproximativ 80 — 90% din numărul contestațiilor depuse în ultimii patru ani, CNSC, instanță competentă în acest caz, a dat dreptate editorilor în raport cu CNEE, organizatorul licitațiilor de manuale, subordonat MEN. Așadar, noi, editorii, am realizat manuale, multe manuale în ultimii 20 de ani, ne-am profesionalizat resursa umană și am investit sume considerabile pentru optimizarea activității. (…) MEN a făcut numeroase gafe, nu a avut politici și strategii bine conturate în problematica manualelor, bugetele de achiziție au fost precare, comunicarea cu editurile deficitară”, a arătat Greșanu.
Președintele Uniunii Editorilor din România a mai spus că manualele românești sunt la nivelul bunelor manuale din vest, iar prețurile de achiziție sunt mult inferioare celor din UE, la costuri de producție comparabile.
„În ultimii patru ani, la clasele I — IV, am fost în avangarda editorială pe plan mondial: la cererea MEN, am oferit într-un interval de timp foarte scurt, la un preț mediu de achiziție de un euro, două forme de prezentare pentru fiecare manual: forma letrică și varianta digitală”, a susținut Greșanu.