Consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, luni, cu promovarea imaginii Teatrului Municipal ‘Lucia Sturza Bulandra’ sub denumirea ‘Bulandra – Teatru al Europei’, în semn de apreciere pentru ascensiunea și recunoașterea internațională în lumea artei spectacolului de la aderarea în Uniunea Teatrelor din Europa până în prezent.
Se menționează că denumirea adăugată nu va face parte din denumirea administrativă, nu va antrena cheltuieli în plus pentru bugetul în execuție al instituției sau în organigramă și regulamentul de funcționare, „marcând doar o notă distinctivă prestigioasă pe antet, firmele de pe și din clădirea teatrului și în mesajele publice, verbale, imagistice și scrise ale teatrului”.
În raportul de specialitate se arată că, începând din 2012, statutul UTE este acela de fundație de interes public european prin atribuirea de către Consiliul Europei a funcției de ambasador cultural al Uniunii Europene.
„Pe măsura creșterii prestigiului UTE, s-a încetățenit practica municipalităților și altor factori responsabili care răspund de activitatea teatrelor membre de a atribui ca denumire distinctivă alături de cea istorică a completării ‘Teatru al Europei’ atât ca semn de recunoaștere a apartenenței la un club de prime instituții teatrale de nivel european, cât și ca o șansă de valorificare a unui potențial artistic și de imagine certificat de elita artistică locală și internațională, aflate în dialog”, reiese din document.
Astfel, și-au completat denumirile teatrele Odeon din Paris, Piccolo Teatro din Milano și Malâi Teatr din Sankt Petersburg.