Subsidiara Ford din Rusia intenționează să angajeze luna viitoare peste 700 de muncitori la fabrica sa din Elabuga, în Tatarstan, pentru a face față cererii în creștere, în special de SUV-uri și vehicule utilitare, transmite Reuters.
Ford Sollers, societatea mixtă înființată în 2011 de producătorul auto american Ford și grupul rus Sollers, a investit 1,5 miliarde de dolari în ultimii ani pentru a construi mașini și motoare în Rusia.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, Ford Sollers va adăuga un al doilea schimb, pentru asamblarea modelelor Ford Kuga, Explorer și Transit.
Fabrica produce și modelele Galaxy, S-Max și Tourneo.
„Strategia noastră de bază prevede dezvoltarea producției de SUV-uri și vehicule comerciale ușoare. Suntem deciși să ne majorăm și în 2018 cota de piață”, a afirmat șeful Ford Sollers, Adil Shirinov.
Vânzările auto în Rusia au crescut cu 17% în august, comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele publicate recent Association of European Businesses (AEB). Anul trecut, livrările pe piața auto rusă au scăzut cu 11%, la 1,42 milioane de unități.
Ford a devenit primul mare producător auto important din Rusia care a înregistrat anul trecut o creștere a vânzărilor după trei ani dificili, ceea ce justifică decizia companiei de a-și majora investițiile pe o piață volatilă, într-un moment în care firmele rivale își reduc prezența.
Rivala Ford, firma americană General Motors (GM), s-a retras din Rusia în urmă cu doi ani. Dar Ford a ales nu numai să rămână, ci și să-și mențină investițiile, lansând noi modele adaptate specificului pieței ruse.
Analiștii de la IHS estimează că vânzările Ford în Rusia ar putea crește la 60.000 de vehicule până în 2020. Ar fi o veste bună după ce Ford a avertizat că veniturile realizate în 2017 vor fi afectate de un impact întârziat de cel puțin 600 milioane de dolari apărut ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că profiturile record realizate anul trecut de Ford în Europa nu vor mai fi atinse.
Nicolas Maure, șeful celui mai mare producător rus, Avtovaz, a afirmat recent că vânzările auto în Rusia ar putea crește cu 5% în 2017, sprijinite de măsurile de sprijin adoptate de stat și de îmbunătățirea evoluției economiei.
Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent și pe piața din România.