Germania/alegeri: Thomas de Maiziere se delimitează de Peter Altmaier și face apel la toți germanii să meargă duminică la vot

Ministrul federal german de interne, Thomas de Maiziere, a făcut apel miercuri la toți cetățenii țării să participe la alegerile de duminică și și-a exprimat dezacordul față de recomandarea făcută de colegul său din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și șef al staff-ului de la Cancelaria Germaniei, Peter Altmaier, care i-a sfătuit pe alegătorii dezamăgiți ca mai degrabă să nu meargă la vot decât să voteze cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD, dreapta populistă), relatează miercuri agenția Xinhua.

Întrebat dacă ar fi mai bine să nu se mergă la vot decât să se voteze cu AfD, De Maiziere a răspuns: ”Nu, fiecare ar trebui să facă uz de dreptul său de vot și să meargă să voteze”.

”Sper că AfD nu va obține multe voturi. În orice caz, trebuie să se meargă la vot și să se voteze”, a declarat ministrul german într-un video-interviu acordat cotidianului Bild.

”Dacă nu v-ați decis în cele din urmă (cu cine să votați), atunci ar trebui să recurgeți la votul invalid”, a mai spus ministrul, adăugând că ”nu există de fapt nici o scuză pentru a nu merge la vot” pe 24 septembrie.

Peter Altmaier i-a sfătuit pe cetățenii dezamăgiți ca mai degrabă să nu meargă la vot decât să voteze cu AfD. Întrebat în cadrul unui interviu acordat marți cotidianului Bild dacă este de preferat să nu se meargă la vot decât să se voteze cu AfD, Altmaier a răspuns: ”Da, desigur”. ”AfD ne divizează țara. Exploatează preocupările și temerile populației. De aceea, eu cred că un vot pentru AfD nu poate fi justificat, cel puțin în opinia mea”, a declarat Altmaier.

La rândul său, AfD l-a acuzat pe Altmaier de comportament antidemocratic. ”Cum poate un membru al guvernului să facă o astfel de declarație ? Se ajunge la un nivel atât de josnic’, a declarat Andre Poggenburg, membru în comitetul executiv al AfD.

O reacție a venit și din partea liderului grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (SPD), Thomas Oppermann, care a criticat recomandarea lui Altmaier, pe care a calificat-o ca fiind ”greșită”.