Negocierile post-Brexit au înregistrat „progrese puţine”

Negocierile post-Brexit au înregistrat „progrese puţine” şi rămân multe divergenţe între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, a transmis joi Comisia Europeană, potrivit DPA.

„Până acum, negocierile au înregistrat progrese puţine”, se arată într-un comunicat al CE.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, însă legislaţia blocului comunitar încă i se aplică până la sfârşitul anului.

Cele două părţi negociază un acord post-Brexit pentru a facilita comerţul reciproc, însă persistă dezacorduri puternice în unele zone, şi astfel riscul de a nu se ajunge la nicio înţelegere e tot mai mare.

Indiferent de rezultatul negocierilor în desfăşurare, vor exista schimbări inevitabile la 1 ianuarie pentru o serie de chestiuni pentru care Comisia Europeană a atenţionat companii, ţări şi persoane să se pregătească. Aceste domenii includ formalităţile vamale care se vor aplica chiar şi în cazul în care se va ajunge la un acord comercial ambiţios sau permisele pentru bunuri şi servicii.

În urma unei săptămâni de discuţii cu negociatorul britanic David Frost, negociatorul european Michel Barnier a spus că există în continuare „divergenţe semnificative” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Vom continua să lucrăm cu răbdare, respect şi hotărâre”, a scris el pe Twitter.

Marea Britanie şi UE îşi vor continua întâlnirile săptămâna viitoare, următoarea rundă oficială de negocieri fiind programată în a doua parte a lunii.AGERPRES/