Gorghiu: PNL solicită Guvernului să stabilească un cadru de cooperare cu statul ucrainean

PNL solicită Guvernului să găsească soluții pentru a stabili un cadru de cooperare cu statul ucrainean, ca urmare a modificării de către Rada Supremă de la Kiev a legii educației, a afirmat, miercuri, senatorul liberal Alina Gorghiu.

„România poate să își asume finanțarea învățării limbii române prin plata profesorilor, a manualelor, a costurilor legate de chirii, dar este nevoie de un acord precum cel de care vorbesc pentru a putea fi puse la dispoziție săli de clasă în școlile existente. Aceasta poate fi una din soluțiile care să funcționeze cel puțin pe termen scurt, până când Ucraina își va modifica legislația în domeniu”, a declarat Gorghiu în plenul Parlamentului.

Ea a subliniat că declarația referitoare la adoptarea legii educației în Ucraina, votată în unanimitate miercuri de Parlament, reprezintă „un document politic, în spiritul și în litera relațiilor internaționale”.

„Pe 31 august anul acesta, sărbătoream, ca de fiecare dată, Ziua Limbii Române. La scurtă vreme a venit schimbarea legislativă din Ucraina, în urma căreia s-ar putea ajunge, și asta e gravitatea în realitate, la lipsa oportunităților de a învăța limba română, într-o țară unde numărul etnicilor români se ridică la cifra de 400.000. Consecința: declarația de azi a Parlamentului României. Este un document politic, în spiritul și în litera relațiilor internaționale. Trebuie spus răspicat că limba română nu este și nu a fost niciodată dușmanul nimănui. Nici școala în limba română nu este și nu a fost niciodată dușmanul nimănui”, a adăugat Gorghiu.

Ea a amintit că nu a trecut mult timp de când președintele Poroșenko, care se adresa chiar în limba română asistenței la un eveniment de la Cernăuți, a spus că „Bucovina ‘poate servi ca exemplu’ din multe puncte de vedere pentru că ‘din moși-strămoși’ aici oamenii vorbesc limbi diferite, au religii diferite și așa mai departe”.

„De aceea, noi avem acum mari semne de întrebare de ce, în ciuda acestor mesaje din trecut, autoritățile de la Kiev nu s-au consultat în mod transparent cu etnicii români din Ucraina, atunci când aceste schimbări legislative au fost propuse și apoi legiferate. Acum, soluția pentru depășirea acestei crize nu poate fi decât revenirea la dialog, evitarea procedurilor lipsite de transparență și asumarea respectării standardelor internaționale cu privire la drepturile minorităților”, arătat senatorul PNL.

Gorghiu a subliniat că PNL va face parte din delegația parlamentară a României în Ucraina, pentru că își dorește angajarea unui dialog cu autoritățile de la Kiev pentru a se identifica soluții pentru protecția dreptului de educație în limba maternă pentru etnicii români.

„Politica externă a României nu se schimbă. Este cunoscut faptul că țara noastră este un factor de stabilitate în regiune, un stat cu opțiuni de politică externă și de securitate care sunt stabilite cu mult timp în urmă și urmărite cu consecvență. Suntem și rămânem un partener al Ucrainei în ceea ce privește decizia cetățenilor săi de a urma calea apropierii de Europa. Suntem în măsură să înțelegem, până la un punct, temerile pe care autoritățile din țara vecină le au față de Rusia după ce acea țară a anexat Crimeea și a determinat o agresiune militară în Ucraina. Dar limitarea drepturilor minorităților nu este o soluție pentru a răspunde acelor provocări”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit ei, românii din Ucraina sunt „o minoritate loială” statului ucrainean.

„Să nu uite nimeni: românii din Ucraina sunt o minoritate loială statului ucrainean, au luptat, au fost răniți și au murit în războiul din estul Ucrainei, apărând statul al căror cetățeni sunt. PNL crede că soluțiile sunt cele care au dat deja rezultate în privința tuturor popoarelor și țărilor din Europa: consolidarea democratică, statul de drept, economia de piață, relațiile bune cu țările vecine, tratarea partenerilor cu fair play. România are o datorie și o obligație față de toți etnicii români de pretutindeni. Nu avem voie să dezamăgim, să îi ignorăm! Trebuie să-i tratăm cu demnitate!”, a conchis senatorul.