Ambasadorul Ucrainei: Nu se închide nicio școală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorităților

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a dat asigurări marți la Parlament că nu se va închide nicio școală din Ucraina unde predarea este acum în limba minorităților și că nici profesorii nu vor fi dați afară.

O delegație de parlamentari s-a întâlnit marți la Parlament cu ambasadorul Ucrainei, după ce președintele Petro Poroșenko a promulgat noua lege a educației, care limitează predarea în limbile minorităților.

„Nu este vorba aici despre închiderea școlilor. Nu se închide nicio școală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorității respective, nu doar a minorității române, ci și a altor minorități prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi dați afară pentru că acum ei predau limba română și nu pot preda limba ucraineană. Se prevede și prin legea respectivă, și prin finanțarea Ministerului Învățământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităților să aibă — finanțat de stat — programe de pregătire profesională pentru a preda și în limba ucraineană”, a declarat diplomatul ucrainean.
Potrivit acestuia, implementarea legii se va face prin mai multe acte normative, care țin de curricule și de alte aspecte.

El a susținut că legea adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul ucrainean și promulgată luni seară de președinte introduce „reformă foarte complexă și globală” a sistemului de învățământ din Ucraina și nu vizează exclusiv minoritățile naționale, care sunt prezente și beneficiază de drepturi prin Constituție.

„Legea vizează sistemul de învățământ din Ucraina în complexitate. Noi, ca țară, și o spun în calitate de ambasador, înțelegem toate îngrijorările din poziția părții române, înțelegem că introducerea reformei respective trebuie discutată și clarificată pentru că, în momentul de față, avem legea adoptată de Parlament și promulgată de președinte, dar încă nu sunt discuții despre reglementarea legii respective. Și acolo trebuie discutate abordări, pe care le vom avea împreună în ceea ce privește și minoritățile naționale. Vorbesc de implementarea ca procedură”, a explicat ambasadorul.

El a anunțat că există o perioadă de tranziție după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula și alte acte normative.
Oleksandr Bankov a adăugat că legea introduce învățământul în limba ucraineană începând cu școala secundară — clasa a V-a.

„Elevii care beneficiază de învățământul în limba maternă, adică a unei minorități naționale, în școlile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană și din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi — una oficială și alta a minorității respective”, a mai susținut el.

Ambasadorul Ucrainei și-a exprimat satisfacția față de intenția ministrului român al Educației, Liviu Pop, de a face o vizită în țara sa.

„Aștept cu nerăbdare rezultatele acestei vizite, pentru a putea spune unde noi putem identifica soluții comune pentru a promova în continuare cultura și limba română pe teritoriul Ucrainei și a susține acea evoluție a minorităților care este foarte importantă și pentru noi”, a completat Oleksandr Bankov.