China va oferi R.Moldova un grant nerambursabil de 2,6 mln de euro pentru realizarea a trei proiecte

Republica Populară Chineză va oferi Republicii Moldova un grant nerambursabil de 2,6 mln de euro pentru realizarea a trei proiecte de modernizare a sistemelor de control vamal, a sistemului informaţional al Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de construcţie a unui Parc Fotovoltaic. Despre acest lucru s-a discutat la întrevederea de astăzi a viceprim-ministrului Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu ambasadorul Chinei în ţara noastră, Zhong Yinghong, informează MOLDPRES.

Cei doi oficiali au convenit asupra formării unui grup de experți, care va dirija cu procesul de perfectare a documentației tehnice privind realizarea celor trei proiecte, precizează un comunicat al Ministerului Economiei.

”Guvernul Republicii Moldova este interesat de realizarea acestor proiecte, deoarece ele contribuie la implementarea angajamentelor asumate de autoritățile centrale în procesul de modernizare și reformare a diferitor domenii social-economice din țară. Mai mult, ele vor constitui un semnal bun pentru inițierea unor proiecte investiționale în țara noastră, cu atragerea companiilor din China”, a menționat Octavian Calmîc.

La rîndul său, Zhong Yinghong a accentuat că autoritățile chineze acordă o atenție sporită dezvoltării relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și optează pentru extinderea acestora în diferite domenii, în special, comerț, transporturi și infrastructură.

În context, interlocutorii au convenit ca toate aceste subiecte, precum și cel ce vizează inițierea discuțiilor privind semnarea unui acord bilateral de comerț liber dintre două state, să fie incluse în agenda ședinței Comisiei moldo-chineze privind cooperarea economică, care urmează a fi organizată pînă la finele anului curent, la Chișinău.

Conform datelor Ministerului Economiei, în anul 2015, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză a înregistrat suma de 375 milioane de dolari SUA, avînd o pondere de 6,2% în comerțul total al țării noastre. Comparativ cu anul 2014, exportul produselor moldoveneşti în China a crescut cu 3,9 la sută.