Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a precizat miercuri că în întâlnirea de la Kiev cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grinevich, a subliniat necesitatea ca drepturile etnicilor români să nu fie afectate prin noua Lege a învățământului din țara vecină.
El a adăugat că a reiterat solicitarea României ca Kievul să solicite opinia Comisiei de la Veneția, a Consiliului Europei și a Înaltului Comisar pentru Minorități al OSCE.
„Tocmai de aceea i-am cerut explicații clare despre viitoarea lege a învățământului preuniversitar. Învățământul în limba română în Ucraina are o tradiție de peste 200 de ani iar românii din Ucraina sunt cetățeni loiali ai statului și cunosc limba acestui stat. Am reiterat solicitarea României ca Kievul să solicite opinie Comisiei de la Veneția, Consiliului Europei și Înaltului Comisar pentru Minorități al OSCE. Respectarea standardelor internaționale și angajamentelor asumate de Ucraina este extrem de importantă”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, „deocamdată”, din perspectiva sa, minoritarii români sunt „îngrădiți” în noua lege a învățământului adoptată în Ucraina.
„Reforma educației este esențială pentru modernizarea unei societăți, însă restrângerea unor drepturi existente — și aici vorbim concret de drepturile etnicilor români — nu reflectă spiritul și ambițiile europene ale Ucrainei”, a subliniat Liviu Pop.