Secretarul american al apărării James Mattis: Acordul privind programul nuclear iranian este în interesul SUA

Acordul privind programul nuclear iranian este în interesul Statelor Unite ale Americii, a afirmat marți secretarul american al apărării, James Mattis, părând că-l contrazice din nou pe președintele Donald Trump, care consideră acordul internațional cu Teheranul ca fiind neconvenabil pentru țara sa, relatează AFP.

Răspunzând unui senator care i-a cerut să răspundă prin ”da” sau ”nu” la întrebarea ”Credeți că este în interesul nostru național, la ora actuală, de a rămâne în acordul nuclear cu Iranul”, Mattis a răspuns: ”Da. Cred”.

La o întrebare precedentă, Mattis a răspuns mai vag: ”Dacă putem să confirmăm că Iranul respectă acordul, dacă noi putem concluziona că este în interesul nostru, atunci va trebui, desigur, să-l păstrăm. Cred că, la ora actuală, în absența unui indiciu contrar, acesta este un lucru pe care președintele ar trebui să aibă în vedere să-l păstreze”.

AFP precizează că președintele american are posibilitatea de a-i spune Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul respectă acordul și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al SUA. Până în prezent, el a aprobat acordul, dar a făcut cunoscut că data decisivă va fi pe 15 octombrie.

Iranul și celelalte puteri semnatare (China, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania) apără acordul istoric încheiat în 2015, pentru a garanta caracterul pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor.

AGERPRES