Identitatea românească „de ieri și de astăzi” s-a construit pe o cultură a întâlnirii, a colaborării interculturale, a diversității, a declarat, miercuri, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, la ceremonia care a marcat, la București, bicentenarul nașterii fondatorului credinței Bahá’í.
Opaschi a subliniat că această credință a stimulat „dezvoltarea pluralismului religios și a libertății religioase în țara noastră”. Comunitatea Bahá’í, a amintit el, s-a constituit din 2010 ca asociație religioasă.
„Cred că este momentul să recunoaștem și să punem în valoare în plus marea bogăție ascunsă a culturi și identității românești (…) care este cea caracterului ei plural, divers. Marii creatori de limbă și cultură română nu au fost numai etnici români. Nici nu au aparținut unei singure credințe sau confesiuni ci au provenit și provin din rândul tuturor comunităților etnice și religioase din țara noastră”, a punctat secretarul de stat.
El a adăugat că cei care au contribuit la nașterea României moderne, la nașterea României Mari „au fost nu doar români ci și evrei, armeni și de alte naționalități, nu doar creștini, ci și mozaici, musulmani și oameni de alte credințe”.
„Este momentul să scoatem în evidență faptul că identitatea românească de ieri și de astăzi s-a construit pe o cultură a întâlnirii, a colaborării interculturale, a diversității”, a mai spus Opaschi.
Ambasadorul Israelului la București, Tamar Samash, a vorbit despre rolul pe care țara sa l-a avut în destinul fondatorului acestei credințe, Bahá’u’lláh.
La evenimentul din Capitală au mai participat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, scriitorul Mircea Dinescu și violonistul Alexandru Tomescu.
Comunitatea Mondială Bahá’í este partenera agențiilor guvernamentale și instituțiilor societății civile la nivel global, muncind sistematic pe diferite fronturi, cu accent pe drepturile omului, educație, promovarea statutului femeilor și dezvoltare sustenabilă. Comunitatea Bahá’í lucrează ca organizație non-guvernamentală în cadrul Națiunilor Unite încă din 1948, dobândind apoi statut consultativ în cadrul Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (UNESCO). Ea este afiliată de asemenea cu Fondul pentru Copii (UNICEF) al ONU, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și Fondul ONU pentru Dezvoltarea Femeilor (UNIFEM). În România, Comunitatea Bahá’í a atins un număr de 7000 de adepți și este recunoscută de Ministerul Cultelor ca Asociație Religioasă.
Comunitățile Bahá’í sunt ateliere deschise pentru toată lumea, învățându-se împreună, în mod practic procesul de construire spirituală a comunității. Prima carte în limba română despre credința Bahá’í, „Bahá’u’lláh și Era Nouă” a fost tipărită în 1934 la recomandarea Reginei Maria a României.
AGERPRES