Un cocktail de anticorpi a blocat virusul Zika la maimuțe și va putea fi testat pe oameni 

Un cocktail de trei anticorpi s-a dovedit promițător pentru a preveni infectarea maimuțelor cu virusul Zika, iar testarea lui poate de acum să treacă la etapa următoare, a testelor clinice pe oameni, au anunțat miercuri oamenii de știință, citați de AFP.

„Este o intervenție promițătoare pentru a preveni și trata o infecție cu virusul Zika în timpul sarcinii”, a comentat David Watkins, profesor la Școala de medicină Miller din cadrul Universității Miami.

„Ne-ar plăcea să dezvoltăm această asociere de anticorpi și să o supunem unor teste clinice imediat ce acest lucru va fi posibil”, a adăugat același cercetător.

Virusul Zika, transmis în principal de țânțari, s-a răspândit în America Latină, țările din Marea Caraibilor și sudul Statelor Unite în 2015 și 2016, declanșând o urgență sanitară pe plan mondial din cauza legăturii dovedite dintre acest virus și apariția unor malformații ale fetușilor, în special microcefalie.

Amenințarea s-a estompat de atunci pentru că oamenii nu pot fi infectați decât o dată, însă cercetătorii au rămas mobilizați și încearcă să dezvolte primul vaccin anti-Zika.

Oamenii de știință au identificat trei anticorpi deosebit de puternici — SMZAb1, SMZAb2 și SMZAb5 — în organismul unui pacient sud-american.

„Am administrat un cocktail din acești trei anticorpi unor primate non-humanoide în ziua ce a precedat punerea lor în contact cu virusul Zika, ce a fost recuperat de la o femeie însărcinată în timpul epidemiei din 2016 de la Rio de Janeiro”, a declarat profesorul Watkins. „Spre marea noastră surpriză, acest tratament profilactic a împiedicat în totalitate virusul să reziste în organismele animalelor”.

Cercetătorii nu au găsit niciun nivel cuantificabil al virusului în sângele prelevat de la patru animale tratate și nu au mai reperat nici reacții ale sistemului imunitar, indicând faptul că virusul a fost complet blocat, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Patru maimuțe nu au primit acești anticorpi înainte de expunerea lor la virusul Zika și au fost bolnave timp de o săptămână.

„Întrucât acești anticorpi prezintă profiluri de securitate excepționale la oameni și în moleculele placentei, această combinație ar putea fi rapid dezvoltată pentru a proteja femeile însărcinate non-infectate și fetușii lor”, a adăugat profesorul Watkins.