Imposibilitatea de a avea copii, la fel de dureroasă pentru bărbați ca și pentru femei

Bărbații care vor să devină tați nu sunt conștienți de faptul că vârsta afectează fertilitatea și riscă să amâne prea mult momentul în care au copii, informează Xinhua citând un studiu efectuat în Australia și publicat marți. Ca urmare, ei se pot confrunta cu probleme de sănătate mintală și pot suferi la fel de mult ca și femeile care nu reușesc devină mame.

Karin Hammarberg, om de știință în cadrul Universității Monash, a examinat 46 de cercetări realizate la nivel internațional și a observat că „majoritatea” bărbaților tineri au declarat că își doresc „cel puțin doi copii”, însă cea mai mare parte a lor puneau mai presus „o slujbă cu normă întreagă și o stare financiară bună” decât începerea vieții de familie dovedind o lipsă de informație în ceea ce privește modul în care vârsta afectează fertilitatea partenerilor de viață, indiferent de sexul acestora.

„Bărbații își doresc la fel de mult ca femeile să aibă copii; ei se așteaptă să aibă copii, iar paternitatea chiar este importantă pentru ei”, a declarat marți Hammarberg pentru media din Australia. „Însă, ei au cunoștințe și o înțelegere limitate cu privire la fertilitate, atât în cazul bărbaților cât și al femeilor”, a explicat cercetătoarea care activează și în cadrul Autorității pentru Reproducere Asistată din Victoria.

„Ei cred că declinul în ceea ce privește fertilitatea femeilor începe la circa 40 de ani, însă (de fapt) este deja destul de târziu”, a mai spus Karin Hammarberg.

Bărbații care au participat la studiile analizate s-au arătat dispuși să apeleze la tratamentele de fertilizare in vitro (FIV) pentru a avea copii după vârsta de 37 de ani.

În general, fertilitatea unei femei atinge punctul culminant în a doua parte a celui de-al doilea deceniu de viață, în jur de 30 de ani, înregistrând un declin treptat dar constant de la aproximativ 32 de ani urmând ca după 35 de ani capacitatea de a avea copii să scadă considerabil.

În jurul vârste de 30 de ani, o femeie are 20% șanse de a concepe un copil în fiecare lună, șansele ajungând la numi 5% la 40 de ani.

„Se pune mare accent pe tehnologie deși în realitate FIV nu poate face nimic în ceea ce privește infertilitatea cauzată de vârstă din cauza declinului biologic a ovulelor și spermei; vârsta reprezintă un factor care nu poate fi influențat prin tratament”, a precizat Hammarberg.

„Ei se așteaptă ca într-o bună zi să devină părinți, însă acest lucru ține de a lua decizia și a de o duce la îndeplinire”, a mai declarat cercetătoarea precizând că „uneori bărbații își doresc să aibă o adolescență prelungită și evită responsabilitățile”.

Hammarberg susține că bărbații care au declarat că și-au dorit copii însă nu au reușit acest lucru au avut un risc mai mare de probleme de sănătate mintală în comparație cu cei care au devenit tați.

„Imposibilitatea de a avea copii este la fel de dureroasă pentru bărbați ca și pentru femei și afectează sănătatea psihică”, a subliniat ea, conform sursei citate.