MAE subliniază eforturile României în ceea ce privește asumarea trecutului și condamnarea negării Holocaustului

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) subliniază, cu ocazia Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, eforturile „semnificative” ale țării noastre, în decursul ultimilor ani, în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și a antisemitismului.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, luni, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București, a avut loc o ceremonie oficială de comemorare, eveniment la care ministerul a fost reprezentat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu și secretarul de stat Alexandru Victor Micula.

Cu prilejul zilei comemorative naționale de 9 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume și își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al doilea război mondial, arată sursa citată.

Potrivit MAE, „promovarea diversității, a respectului față de celălalt, egalitatea cetățenilor în raport cu ceilalți în ceea ce privește drepturile, libertățile fundamentale și obligațiile reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice”.

„Înțelegerea și respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism, apărute, din păcate, în numeroase state, inclusiv în cadrul unor societăți cu democrație consolidată de pe continentul european”, subliniază MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe „își reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomației, la consolidarea instrumentelor legislative și instituționale apte să prevină și să sancționeze antisemitismul, precum și oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță”.

MAE amintește că în perioada martie 2016 — martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului — IHRA. În luna mai 2016, cu prilejul reuniunii plenare a IHRA de la București, organizația a adoptat definiția de lucru a antisemitismului. La 25 mai 2017, la un an de la adoptarea definiției în cadrul IHRA, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care își asumă, la nivel național, aplicarea definiției de lucru a antisemitismului. Adoptarea definiției aduce claritate și consolidează politica de eliminare a oricăror forme și manifestări discriminatorii, rasiste, extremiste, antisemite, dar și conținutul programelor educaționale dedicate acestor tematici.

Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, „progresele realizate în ultima perioadă în plan academic, precum și dezvoltarea a numeroase programe educaționale formale și non-formale în domeniul Holocaustului”.

„Cunoașterea trecutului în mod responsabil de către noile generații înseamnă inclusiv educarea societății în spiritul toleranței, compasiunii și justiției, al afirmării României ca o democrație europeană și un model regional în această privință. Aceste angajamente vor continua să fie urmărite de o manieră consecventă de către autoritățile române”, evidențiază ministerul.

AGERPRES