O slujbă de pomenire a voievozilor Moldovei din dinastia Muşatinilor a avut loc în capela de la Cetatea de Scaun a Sucevei

O slujbă de pomenire a voievozilor Moldovei din dinastia Muşatinilor a avut loc în capela de la Cetatea de Scaun a Sucevei, acţiune cu care debutează Programul Ştefanian, iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, în urmă cu trei ani.

Proiectul cultural care ”cinsteşte personalitatea marelui nostru voievod Ştefan cel Mare” are ca direcţii principale punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric construit în perioada domniei lui Ştefan cel Mare, dezvoltarea turismului şi creşterea interesului pentru restaurarea şi protejarea monumentelor istorice.

”Astăzi, de Sânzâiene, s-a săvârşit o slujbă de pomenire pentru domnii Moldovei, 75 la număr, de la 1.347 până la 1715, începând cu Dragoş, apoi toată această ramură muşatină până la 1715 (…) Am aprins o lumânare în această capelă unde, din păcate, nu s-a slujit peste 300 de ani. E un loc încărcat de istorie, Cetatea de Scaun, de aici de unde se conducea Moldova (…) Am declanşat aici, în 2017, Programul Ştefanian, cu foarte multe acţiuni în toate zonele legate de ctitoriile lui Ştefan cel Mare. Terminăm acest program pe 2 iulie, în fiecare an, în pelerinaj către Putna, către mormântul marelui Ştefan”, a spus Flutur, adăugând că această comemorare e o formă de respect faţă de înaintaşii de la care avem multe de învăţat.

La slujba de pomenire au mai participat primarul Sucevei, Ion Lungu, şi directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, Emil Ursu. AGERPRES