Jean-Claude Juncker și Theresa May decid să-și „accelereze eforturile” pentru un acord cu privire la Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și premierul britanic Theresa May au convenit luni sa-și „accelereze eforturile în lunile următoare” pentru un acord cu privire la Brexit, relatează AFP.

Într-un comunicat difuzat în finalul unui dineu de lucru la Bruxelles, Juncker și May au indicat că „au analizat progresele înregistrate până acum” de la deschiderea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE și „au convenit să-și accelereze eforturile în următoarele luni”.

„Dineul de lucru a avut loc într-o atmosferă amiabilă și constructivă”, au apreciat cei doi înalți oficiali.

Vizita premierului Thereza May în capitala Belgiei fusese anunțată duminică seara pentru o analiză a stadiului negocierilor duse de Londra cu privire la pregătirea ieșirii Regatului Unit din UE, intervenind chiar înainte de un summit al Uniunii Europene joi și vineri la Bruxelles consacrat în parte acestei chestiuni.

Chiar dacă Downing Street a insistat că această vizită fusese planificată cu câteva săptămâni înainte, sosirea șefei executivului britanic la Bruxelles a dat o impresie de urgență, după ultima rundă de discuții considerată dezamăgitoare cu privire la Brexit.

Premierul Theresa May a fost însoțită de ministrul britainic însărcinat cu negocierile pentru Brexit, David Davis, iar la dineu a participat și Michel Barnier, negociatorul-șef al UE în problema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În comunicatul lor comun, May și Juncker au declarat că au avut „schimburi ample și constructive de opinii cu privire la provocările actuale la nivel european și mondial”, între care „interesul lor comun pentru menținerea acordului nuclear iranian” și „activitatea lor de sporire a securității cetățenilor în Europa, în special prin combaterea terorismului”.

AGERPRES