Organizația non-guvernamentală ecologistă Greenpeace a făcut să devină auzite, luni, la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu doi comisari europeni, vocile celor peste 1,3 milioane de semnatari ai unei petiții prin care se solicită interzicerea glifosatului, un erbicid utilizat pe scară largă, acuzat de unele părți implicate că ar avea efect cancerigen, informează AFP.
În această etapă nu este clar dacă propunerea se va bucura de sprijin suficient din partea statelor membre UE (majoritate calificată), în condițiile în care patru țări (Franța, Italia, Austria și Luxemburg) au anunțat că intenționează să voteze împotrivă, iar altele, cum ar fi Germania, s-ar abține, potrivit Greenpeace.
În urma întrevederii, directorul diviziei europene din Greenpeace, Jorgo Riss, a acuzat Comisia Europeană de ”privilegierea intereselor pe termen scurt a companiilor chimice în detrimentul sănătății oamenilor și a mediului”.
Bruxelles ”nu a acționat pentru a răspunde îngrijorărilor oamenilor de știință independenți, parlamentarilor și a peste un milion de europeni” cu privire la glifosat, a declarat Riss. „Acest lucru este o rușine!”, a adăugat el, conform sursei citate.
„Cercetarea științifică și experiența a mii de fermieri bio arată că pesticidele și glifosatul nu sunt necesare”, a susținut responsabilul Greenpeace.
Petiția, care solicită „interzicerea glifosatului, reducerea generală a utilizării pesticidelor și un nivel mai mare de transparență și de independență în ceea ce privește evaluarea riscurilor pe care le prezintă pesticidele”, a fost semnată de peste un milion de persoane și urmează să fie luată în considerare, după verificare, de Comisia Europeană.
Săptămâna trecută, Comisia pentru Mediu și Sănătate din Parlamentul European a cerut executivului european retragerea propunerii de prelungire și a făcut apel la eliminarea treptată a acestei substanțe în următorii trei ani. Acest text va fi supus votului, marți, în sesiunea plenară a Parlamentului de la Strasbourg, notează AFP.
Decizia reia controversele științifice pe tema glifosatului și se bazează pe studiul Centrului internațional de cercetare în domeniul cancerului, organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a calificat această substanță drept „probabil cancerigenă” în 2015, contrar concluziilor Autorității europene pentru siguranța alimentară (EFSA) și Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA).
De asemenea, sunt invocate sutele de procese intentate în Statele Unite împotriva gigantului agrochimic Monsanto. Glifosatul este principiul al produsului său RoundUp. Potrivit reclamanților, expunerea la erbicid a provocat cazuri de cancer.
Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la București, a făcut referire, joi, la reînnoirea licenței în UE pentru glifosat, subliniind că sistemul de siguranță alimentară trebuie să se bazeze pe știință și a afirmat că nu vor fi acordate autorizări fără sprijinul unei majorități calificate a guvernelor alese democratic. „Până acum nu am avut o majoritate calificată (…) iar la acest moment nu suntem siguri cum vor evolua lucrurile. În cadrul următoarei întâlniri, de săptămâna viitoare, a Comisiei, vom organiza și vom vedea care sunt acțiunile. Până pe 15 decembrie mai avem timp, însă, așa cum spuneam, semnalul meu este foarte puternic. Comisia nu acordă autorizări fără sprijinul unei majorități calificate a guvernelor alese democratic”, a spus acesta. ”Comisia își îndeplinește obligațiile, susținem știința și sistemul de siguranță alimentară trebuie bazat doar de știință, nu pe opinia publică”, a precizat Vytenis Andriukaitis.
Un cuplu francez a anunțat, pe 4 octombrie, că depune plângere împotriva fabricanților de erbicide pe bază de glifosat, printre care firma americană Monsanto, pe care îi consideră vinovați de handicapul fiului lor de 10 ani, a informat AFP.
AGERPRES