FeaturedFluxSanatate

Alexandru Rafila: Până în prezent nu s-au izolat tulpini de viruși gripali în România

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat marți că, până în prezent, nu s-au izolat tulpini de viruși gripali în România și a spus că perioada optimă de administrare a vaccinului antigripal este cuprinsă în intervalul octombrie – decembrie.

„Vaccinarea antigripală previne mai ales la persoanele cu comorbidități, complicații grave, care le pot pune viața în pericol și de asemenea se adresează unor categorii cum ar fi personalul medical care nu numai că trebuie protejat împotriva gripei, ci trebuie protejat că ar putea transmite pacienților. Vaccinarea antigripală are o perioadă optimă de administrare — intervalul octombrie-decembrie, însă acest lucru trebuie să țină cont și de circulația virusurilor gripale în Europa și în țara noastră. Până în momentul de față, nu s-au izolat tulpini de viruși gripali în România, iar în momentul în care vor începe să se izoleze tulpini de virus gripal în țara noastră de la pacienți practic putem discuta despre debutul sezonului epidemic gripal. Durează circa două săptămâni până imunitatea se instalează la nivele convenabile. Trebuie să începem cât mai curând, sper că la începutul lunii noiembrie, vaccinarea antigripală să debuteze”, a afirmat Rafila, cu prilejul celei de-a VI-a ediții a Aspen Healthcare Forum — eveniment organizat de Institutul Aspen România.

El a subliniat importanța prevenției și a modului de viață sănătos.

„Un lucru pe care eu l-am subliniat și pe care o să-l repet este că vom avea acces la resurse suficiente când vom schimba filosofia sistemului de sănătate din România și ne vom preocupa în mod evident de medicina omului sănătos, adică de păstrarea stării de sănătate cât mai mult timp, să dezvoltăm prevenția, să dezvoltăm stilul de viață sănătos încât perioada în care persoana este bolnavă și are nevoie să beneficieze de servicii de sănătate și de acces la medicamente să nu fie împovărătoare pentru sistemul de sănătate. Acest tip de abordare al OMS pe de o parte, dar și al UE și Comisiei Europene este singura cale prin care putem într-adevăr să asigurăm sustenabilitatea sistemului de sănătate”, a mai spus Rafila.

În opinia sa, trebuie încurajată industria națională de medicamente care produce în mare parte generice, dar și introducerea de molecule noi.

„Cred că trebuie încurajată industria națională deopotrivă care produce cea mai mare parte a medicamentelor generice, dar sigur că trebuie să găsim și soluții pentru introducerea de noi molecule exact în ideea aceasta ca pacienții din România să poată să beneficieze de ultimele dezvoltări ale industriei farmaceutice”, a afirmat medicul.

AGERPRES

Related Articles

Back to top button