Prim-ministrul Pavel Filip încurajează persoanele cu necesități speciale să se implice activ în elaborarea și implementarea politicilor și a programelor de stat, subliniind că Guvernul este deschis pentru dialog și va lua în calcul toate propunerile venite în acest sens. Îndemnul a fost făcut astăzi, în cadrul Forumului Național al Femeilor cu Dizabilități cu genericul „Avem Abilităţi – Dorim Posibilităţi”, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.
Premierul a mai spus că participarea la eveniment a reprezentanților Cabinetului de miniștri și ai Parlamentului denotă dorința și necesitatea unui parteneriat constructiv între autorități și societatea civilă pentru a identifica constrângerile existente și a veni împreună cu soluții pentru a le depăși. În context, Pavel Filip s-a referit și la acțiunile întreprinse deja de Executiv în acest sens, printre care şi aprobarea Conceptului privind reforma sistemului de determinare a dizabilității.
„Ne dorim foarte mult să trecem de la acel sistem învechit, care preponderent era bazat pe un model medical, la unul modern, care va fi bazat pe modelul bio-psiho-social. În Republica Moldova toți cetățenii trebuie să aibă posibilitatea să se realizeze”, a spus Pavel Filip.
De asemenea, Prim-ministrul a vorbit și despre importanța asigurării persoanelor cu dizabilități cu locuri de muncă, menţionând că urmează să fie promovată o inițiativă legislativă pentru a stimula companiile care angajează persoane cu necesități speciale. Pavel Filip a precizat că pe parcursul anului curent la Oficiul Forţei de Muncă au fost înregistrați 535 de șomeri din rândul persoanelor cu dizabilități, dintre care 225 au fost deja angajați, iar 118 dintre aceștia sunt femei.
Totodată, referindu-se la accesul la studii a persoanelor cu necesităţi speciale, Prim-ministrul a menționat că personal s-a implicat în crearea condițiilor necesare pentru ca un tânăr din raionul Râșcani să-și continue studiile la colegiu, dar a subliniat că pentru soluţionarea acestei probleme e nevoie de o abordare sistemică. „Eu nu îmi doresc să intervenim de fiecare dată în cazuri particulare, Guvernul trebuie să aibă o abordare astfel încât sistemic să rezolve aceste probleme. Soluțiile pentru aceste probleme nu sunt simple și abordarea trebuie să fie una pe măsură”, a subliniat șeful Cabinetului de miniștri.
În finalul intervenției sale, Pavel Filip a dat exemplul descris de scriitorul suedez Kjell Nordstrom în cartea sa Funky Business, în care se povestește cazul unei companii internaționale care a obținut marele premiu pentru acordarea șanselor egale pentru femei, chiar dacă nu se ținea o evidență a angajaților pe criteriul de gender. „Îmi doresc ca și în Republica Moldova să ajungem la situația când nu va mai exista o problemă în oferirea egalității de șanse, când vom avea discuții doar pe dimensiunea profesională”, a conchis Pavel Filip.
Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 180 mii de persoane cu dizabilități, dintre care aproximativ jumătate sunt femei.