Investiţiile în active imobilizate au revenit pe creștere în primul trimestru, după doi ani de declin

Activitatea investițională în Republica Moldova a crescut cu 2,9 la sută, în primul trimestru 2018 față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 2,4 miliarde lei. Investițiile au revenit pe creștere după doi ani de declin, în 2017 acestea s-au redus nesemnificativ, cu 1,2 la sută, iar în 2016 au înregistrat o cădere de 22,6 la sută, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), informează MOLDPRES.

Creșterea atinsă în primele trei luni ale acestui an este comparabilă cu cea din 2014, când avansul a fost de 3,0 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii apreciază că factorii care au determinat creșterea activității investiționale în 2018 au fost majorarea investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum şi sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale.

Potrivit datelor Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, investițiile private s-au dovedit a fi, în primul trimestru al anului 2018, principalul motor de creștere al investițiilor per total. Acestea au însumat 1,9 miliarde lei, în creștere cu 5,1 la sută, ceea ce constituie aproximativ 77 la sută din totalul investițiilor. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, clădiri nerezidențiale, construcții inginerești, mijloace de transport. Unul dintre factorii care a favorizat evoluția respectivă este îmbunătățirea situației creditare din economie. Din total investiții realizate în ianuarie-martie 2018, cea mai mare pondere revine investițiilor în utilaje, maşini, instalații de transmisie, care a reprezentat 37,5 la sută.

Investițiile publice, de asemenea, au crescut în medie cu 18 la sută. Acestea au atins valoarea de 174 de milioane lei. Au sporit, în special, investițiile publice în mijloace de transport (cu 77 la sută), tehnică de calcul (45 la sută) și clădiri rezidențiale de locuit (11 la sută).

Analiza datelor după tipurile de active arată că investițiile în mijloacele de transport au contribuit semnificativ la creșterea înregistrată în primele trei luni ale anului, cu 2,5 puncte procentuale. Acestea au crescut cu 23 la sută însumând 314 milioane lei. De asemenea, au crescut investițiile în clădiri nerezidențiale (spații de producție, depozitare, comercializare) şi în utilaje, mașini şi instalații. Investițiile respective au însumat în total circa 1,3 miliarde lei (sau 51% din totalul investițiilor), iar creșterea acestora s-a datorat sectorului privat, care și-a extins investițiile în aceste tipuri de active.

Statisticile oficiale mai denotă că investițiile din surse din străinătate a scăzut cu 41,6 la sută față de primul trimestru 2017 și au coborât la o pondere de 5,0 la sută din total.