Președintele Iohannis solicită reexaminarea legii privind Centenarul Marii Uniri

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, spre reexaminare Parlamentului Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 – 1918) și Centenarul Marii Uniri, potrivit Administrației Prezidențiale.

Șeful statului arată în cererea de reexaminare transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 — 1918) și Centenarul Marii Uniri are ca scop instituirea unor distincții naționale comemorative sau aniversare, precum și crearea cadrului necesar pentru organizarea manifestărilor de cinstire a memoriei eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului și de marcare a Centenarului Marii Uniri.

„Considerăm că un asemenea demers legislativ are multiple valențe pozitive pentru societatea românească. Pentru claritate și pentru a înlătura orice echivoc în aplicare, unele dintre dispozițiile acestei legi se impun a fi reanalizate însă de către Parlament”, spune Iohannis în cerere.

Șeful statului supune în primul rând atenției titlul legii, considerând că indicarea intervalului 1916 — 1918 nu se circumscrie ”cu acuratețe faptelor de arme și sacrificiului uman consemnate, de altfel, în documente, lucrări științifice, monumente, memoriale și inscripții, care atestă că acestea au continuat până în anul 1919”.

Iohannis menționează că legea transmisă la promulgare prevede că Guvernul României va elabora până la 30 iunie 2017, în urma consultării și pe baza propunerilor venite de la autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și din partea altor instituții, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute, calendarul de activități pentru comemorarea Războiului pentru Întregirea Neamului în anul 2017 și semnalează că termenul de promulgare a început să curgă ulterior acestei date, iar intervenția legislativă nu mai poate produce efecte juridice și contravine principiului neretroactivității legii.

„Pentru claritate și predictibilitate, dar și pentru asigurarea unității de reglementare, considerăm că se impune reanalizarea conținutului normativ al art. 4, prin care se instituie Medalia de onoare ‘Loc al Războiului pentru Întregirea Neamului’ și Medalia de onoare ‘Loc al Marii Uniri’, medalii ce se acordă prin hotărâre a Guvernului, fără însă ca legiuitorul să stabilească prin norme primare minimale procedura de înaintare a propunerilor și cazurile de retragere a acestor distincții. O asemenea completare a legii se impune cu atât mai mult cu cât în cazul celorlalte distincții acordate de alte autorități publice, legea stabilește că Guvernul va aproba prin hotărâre descrierea distincției, procedurile de înaintare a propunerilor, criteriile de acordare a distincției, precum și cazurile de retragere a acestora”, se precizează în cererea de reexaminare.

De asemenea, șeful statului indică faptul că, potrivit acestei legi, pentru perioada 2018 — 2020, Guvernul va elabora anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Național de Aniversare a Centenarului, aferent anului următor, în urma consultării și pe baza propunerilor venite de la autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și din partea altor instituții, companii de stat, regii autonome, culte religioase legal recunoscute.

În acest context, președintele Iohannis supune atenției legiuitorului oportunitatea lărgirii cadrului de consultare prin includerea în acest proces decizional și a organizațiilor neguvernamentale.

El semnalează faptul că legea prevede că Guvernul va selecta activitățile care vor primi cofinanțare și va decide cuantumul acesteia și apreciază că acest text ar trebui să cuprindă criterii minimale de selecție a acestora, motivând că în acest mod este exclus arbitrariul cu privire la obiectivitatea alocărilor bugetare.

„Considerăm că Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916 — 1918) și Centenarul Marii Uniri ar trebui reanalizată de Parlament și din perspectiva corelării ei cu noile reglementări privind reorganizarea Departamentului Centenar și înființarea Comitetului interministerial pentru Centenar, adoptate prin OG nr. 5/2017, sub aspectul stabilirii coerente a responsabilităților autorităților și instituțiilor publice în ceea ce privește organizarea și desfășurarea manifestărilor aniversare”, conchide Iohannis.

AGERPRES/