Canada: Guvernul va despăgubi cu 31 milioane de dolari trei persoane acuzate pe nedrept de terorism 

Guvernul canadian a ajuns la un acord vizând despăgubirea cu peste 31 milioane de dolari (21 milioane de euro) a trei bărbați acuzați pe nedrept de legături cu terorismul și torturați în Siria și în Egipt, transmite AFP, citând presa locală.

Abdullah Almalki, Ahmad Elmaati și Muayyed Nureddi au fost arestați și torturați la scurt timp după atacurile de la 11 septembrie 2001. După ce au fost eliberați fără a fi fost inculpați, ei au revenit în Canada și, declarându-se nevinovați, au dat în judecată guvernul pentru rolul pe care l-ar fi avut acesta în detenția lor.

O anchetă independentă condusă în 2008 de Frank Iacobucci, fost judecător al Curții Supreme, a concluzionat că serviciile de informații și poliția federală canadiene au fost responsabile ‘în mod indirect’ de relele tratamente suferite de cei trei.

În luna martie, guvernul canadian a prezentat în mod oficial scuze pentru ‘orice rol’ pe care reprezentanții săi ‘l-ar fi putut juca în legătură cu detenția și relele tratamente suferite în străinătate’ de cei trei bărbați.

Suma despăgubirilor totale (31,5 milioane de dolari), avansată de cotidianul Le Devoir pe baza unor documente de conturi publice, nu a fost confirmată de guvern deocamdată.

‘Înțelegerile cu Abdullah Almalki, Ahmad Abou-Elmaati și Muayyed Nureddin, care ceruseră 100 de milioane de dolari drept compensații, au fost anunțate mai devreme în acest an’, a menționat joi Scott Bardsley, purtător de cuvânt al ministrului securității publice, Ralph Goodale.

El a indicat totuși că nu poate ‘confirma suma acordată acestor persoane’.

Maher Arar a fost transferat în Siria de autoritățile americane pe baza unor informații furnizate de Canada și torturat într-o închisoare din Damasc, iar ulterior exonerat de autoritățile de la Ottawa.

Omar Khadr a fost capturat pe un câmp de luptă în Afganistan în 2002 și ținut prizonier în închisoarea de la Guantanamo, după care a fost trimis în Canada și eliberat în 2015.

AGERPRES