Dezvoltarea mass-media și a producției locale este o prioritate pentru Parlamentul Republicii Moldova, motiv din care vom susține soluțiile prezentate de experți pentru îmbunătățirea legislației.
Declarația a fost făcută astăzi de Andrian Candu, Președintele Parlamentului la deschiderea conferinței internaționale ”Cum atragem investițiile străine în spațiul media al Republicii Moldova prin intermediul legislației moderne”, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
La evenimentul organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare (ADC) participă Președintele Parlamentului Andrian Candu, deputați, Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit, membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, ai organizațiilor media și partenerilor de dezvoltare.
Potrivit lui Andrian Candu, autoritățile sunt conștiente de importanța dezvoltării media pentru avansarea țării pe calea reformelor democratice. ”Am creat în luna iunie anul curent Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei “Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Împreună cu experții și reprezentanții mass-media am convenit asupra unor proiecte foarte ambițioase din domeniul media și cu termene clare de finalitate, cum este noul Cod al Audio-vizualului, noua lege a presei, reglementarea clară a accesului la informație, versus protecția datelor cu caracter personal și multe alte proiecte de legi ce necesită adaptarea la noile realități”, a spus Președintele Parlamentului.
Deputații Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și George Mocanu, membru al Comisiei economie, buget și finanțe au vorbit despre soluțiile legislative pentru investițiile străine în mass-media din Republica Moldova, avantajele competitive ale țării noastre pe piața producției de televiziune și film, soluții pentru modernizarea cadrului legislativ, fiscal și bugetar al Republicii Moldova în vederea atragerii investițiilor străine în producția TV și film.
Pe parcursul întregii zile, experți din Cehia, Finlanda, Georgia, Germania, Lituania, România și Ucraina prezintă experiența și bunele practici în domeniu. La final, va fi întocmit un raport cu recomandări pentru modernizarea legislației mass-media din Republica Moldova.
Conferința este organizată în contextul activității desfășurate de Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare din Republica Moldova, cu susținerea Parlamentului Republicii Moldova, Ambasadei SUA în R. Moldova, USAID, Freedom House, Internews Moldova, Proiectului UE și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.