Breaking News

Întîlnire cu Doina Ruști la Sibiu și Oradea

13 ani de literatură. De la Fantoma din moară la Logodnica

Miercuri, 15 noiembrie și joi, 16 noiembrie 2017, Doina Ruști își va întîlni cititorii din Sibiu și Oradea, cu prilejul apariției recente a romanului Logodnica (colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom), precum și al reeditării romanului Fantoma din moară (colecția „Top 10+”, Polirom), prima carte scrisă de autoare, deși nu și prima publicată.

Despre drumul literar parcurs de Doina Ruști – de la Fantoma din moară (prima ediție a apărut în anul 2008, Polirom, premiul USR) pînă la Logodnica, o poveste adevărată despre dragoste și răzbunare – autoarea va povesti, după cum urmează:

SIBIU

Miercuri, 15 noiembrie, ora 18.00,la Librăria „Constantin Noica”

(Str. Nicolae Bălcescu nr. 16)

Amfitrion: Radu VANCU

ORADEA

Joi, 16 noiembrie

  • ora 15.00, Sala C20, Facultatea de Litere a Universității din Oradea (Str. Universității nr.1)

Moderează: Ioana CISTELECAN

  • ora 18.00, Librăria Humanitas din Oradea (Str. Republicii nr. 1)

Participă, alături de autoare: Ioana CISTELECAN, Mircea PRICĂJAN

Evenimentele sînt organizate de Editura Polirom, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din Oradea și Librăriile Humanitas.

David s-a născut la Belfast, dar este cetățean norvegian. Alisa are sînge rusesc, dar se consideră moldoveancă din Chișinău. David n-a vorbit niciodată irlandeza, căci este britanic, protestant din Irlanda de Nord. Alisa vorbește românește, cu toate că se consideră rusoaică sută la sută. El a avut o copilărie cu bombe și lupte de stradă. Ea este o orfană din Ungheni. La un moment dat se întîlnesc, iar drumurile lor trec prin București.

„Doina Ruşti are capacitatea rară de a surprinde ipocrizia indivizilor şi a societăţii, sub cele mai inofensive forme, dar care, sub lentoarea derulării epice, are o funcţie constant erozivă. O scriitură picturală (prin comparaţia perfect utilizată) şi cinematografică prin amploare.” (Ramón Acín, Turia)

Fantoma din moară este parabola comunismului. Un roman care are pastă, vînjos şi care face bună pereche cu parte ori cu părţi din Orbitorul lui Cărtărescu.” (Dan C. Mihăilescu)

„Dacă mi s-ar cere să recomand anumite personaje, pagini sau secvenţe din a doua parte a romanului Fantoma din moară, n-aş şti la ce să mă opresc mai întîi, pentru că aproape totul este, aici, remarcabil.” (Bianca Burţa-Cernat)

„Scrisă de o prozatoare puternică şi originală, Fantoma din moară nu este doar o apariţie editorială de vîrf, ci şi una dintre cele mai convingătoare şi expresive ficţiuni despre comunismul autohton publicate în ultimul deceniu.” (Paul Cernat)

„Unui astfel de talent i se potriveşte bine tema comunismului, demonia istorică a celor 45 de ani nenorociţi ai României.” (Doris Mironescu)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la evenimente internaţionale, s‑a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre romanele sale, amintim Zogru (2006) şi Lizoanca la 11 ani (2009, reeditat în 2017 la Editura Polirom cu titlul Lizoanca) – recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Manuscrisul fanariot (2015) şi Mîţa Vinerii (2017), două bestselleruri, au deschis seria ficţiunii istorice. În 2017 a mai publicat romanul Logodnica. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro.