Trump promite în Coreea de Sud ”să rezolve totul” în ce privește politica față de Phenian

Președintele american Donald Trump a început marți o vizită de două zile în Coreea de Sud, a doua etapă a turneului său asiatic, promițând ”să rezolve totul”, în pofida divergențelor marcante cu Seulul în privința dosarului nuclear nord-coreean, relatează AFP, Reuters și DPA.

Avionul prezidențial Air Force One a aterizat cu puțin înaintea orei locale 12:30 (03:30 GMT) la baza aeriană Osan, în apropiere de Seul, unde Trump și soția sa, Melania, au fost întâmpinați de șefa diplomației sud-coreene, Kang Kyung-Wha.

Trump s-a deplasat apoi cu elicopterul la Camp Humphreys, cartierul general al celor 28.500 de militari americani staționați în Coreea de Sud, la 90 km sud de Seul. La Camp Humphreys, președintele american s-a întâlnit cu militari americani și sud-coreeni, precum și cu omologul său Moon Jae-in.

”Mă pregătesc să plec în Coreea de Sud pentru întâlniri cu președintele Moon, un om de valoare. Vom rezolva totul”, a scris Trump pe Twitterdin Japonia, cu puțin înaintea plecării spre Seul.

Mesajul a părut mult mai echilibrat decât un tweet anterior din septembrie, în care îl acuza pe Moon, partizanul unui dialog cu Phenianul, că apără o politică ”de împăciuire” sortită eșecului.

Prima vizită oficială a președintelui american intervine după mai multe luni de degradare continuă a situației în peninsula divizată.

Phenianul și-a intensificat programele militare, realizând în septembrie al șaselea și cel mai puternic test nuclear de până acum, și testând mai multe rachete potențial susceptibile să lovească teritoriul american.

Supralicitarea verbală și schimbul de insulte între Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un a contribuit, de asemenea, la creșterea tensiunilor.

”În cele din urmă totul se va rezolva. Pentru că întotdeauna se rezolvă — trebuie să se rezolve”, a promis Trump în timpul vizitei la Camp Humphreys.

La rândul său, președintele sud-coreean Moon, ai cărui părinți au fost evacuați din Nord în timpul războiului Coreei (1950-1953) de o navă americană, a salutat relația istorică a țării sale cu SUA. ”Se spune că prietenul adevărat se cunoaște la nevoie. Statele Unite sunt un prieten adevărat care a fost împreună cu noi și care și-a vărsat sângele alături de noi atunci când am avut nevoie”, i-a declarat Moon lui Trump.

Cei doi lideri au avut ulterior convorbiri oficiale la Casa Albastră, sediul președinției sud-coreene, Moon declarându-și speranța că vizita lui Trump va atenua o parte din îngrijorarea sud-coreenilor legată de Coreea de Nord și va servi drept ”un punct de cotitură în rezolvarea problemei nucleare nord-coreene”.

Trump va susține miercuri un discurs în Adunarea Națională sud-coreeană, în care se așteaptă să se axeze puternic pe politica sa referitoare la Coreea de Nord, care implică sancțiuni și presiune militară în locul angajamentului diplomatic cu Phenianul.

În Coreea de Nord, care nu a mai întreprins niciun test cu rachetă în ultimele 53 de zile — cea mai lungă pauză de acest fel din anul în curs—, presa nu a comentat în legătură cu sosirea lui Trump în Coreea de Sud.

AGERPRES