Breaking News

Canada: Restaurant operat de angajați cu HIV, pentru a spulbera prejudecățile referitoare la transmiterea virusului

O organizație non-profit deschide un restaurant temporar operat în întregime de angajați infectați cu HIV, în speranța că va spulbera prejudecățile despre modul de transmitere al acestui virus, informează marți Reuters.

Situat în Toronto, restaurantul denumit June’s, servește clienților feluri de mâncare preparate de bucătari cu HIV pentru a elimina teama că prepararea mâncării poate contribui la transmiterea virusului.

Îmbrăcați cu șorțuri inscripționate cu mesaje precum ”Sărută bucătarul cu HIV” și ”Nimeni nu a luat HIV după ce a mâncat paste”, cei 14 bucătari care lucrează la June’s vor găti pentru clienții care plătesc în avans pentru a-și rezerva o masă.

Ideea restaurantului s-a născut după ce, luna trecută, a fost publicat un sondaj care a scos la iveală faptul că doar jumătate dintre canadieni ar mânca preparate gătite de persoane infectate cu HIV.

Studiul a fost realizat de Casey House, o organizație non-profit care oferă servicii medicale persoanelor infectate cu HIV/SIDA și care a avut ideea restaurantului temporar.

HIV se transmite atunci când fluide infestate pătrund în organism, dar nu atunci când servim mâncarea, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății.

Restaurantul va fi deschis doar două zile și va servi 200 de clienți care și-au rezervat o masă în avans pentru suma de 98 de dolari, precizează directoarea asociației, Joanne Simons.
Având în vedere că cererea a fost foarte mare, iar rezervările s-au vândut în mai puțin de două săptămâni, un alt restaurant similar s-ar putea deschide curând, a adăugat aceasta.

”Ne-ar plăcea să facem acest lucru în orașe precum New York, San Francisco sau Londra”, a declarat Simons pentru Thomson Reuters Foundation.

În meniu figurează feluri de mâncare precum supă de cartof thailandez cu praz sau tiramisu din turtă dulce, a spus aceasta.

Numărul cazurilor de persoane infectate cu HIV a scăzut în Canada începând cu 2005, potrivit unui studiu din 2015 publicat de Agenția publică de sănătate canadiană.

La nivel mondial, peste 70 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV, iar 35 de milioane au decedat, de la începutul epidemiei în anii ’80, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

AGERPRES