Donald Tusk: Summitul din 15 decembrie privind reforma zonei euro va avea loc

Summitul european consacrat reformei zonei euro și prevăzut pentru 15 decembrie, la Bruxelles, va avea loc în pofida crizei politice care afectează Germania, a anunțat miercuri președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP.

”Doar pentru a fi clar: summitul zonei euro din decembrie va avea loc. Trebuie să discutăm despre cum și când se va avansa cu privire la UEM (Uniunea Economică și Monetară) și Uniunea bancară”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Oficialul european a precizat că a discutat telefonic despre acest lucru cu liderul Eurogrupului (ce reunește miniștrii finanțelor din zona euro), Jeroen Dijsselbloem. Acesta urmează să le prezinte la summit șefilor de stat din Uniunea Europeană situația scenariilor actuale posibile privitoare la reforma zonei euro.

Printre propunerile ce vor fi expuse se află crearea unui buget al zonei euro, idee susținută de președintele francez Emmanuel Macron, și chiar crearea unui Fond Monetar European.

Comisia Europeană își va aduce propria contribuție la această dezbatere, urmând să prezinte pe 6 decembrie propuneri despre reforma zonei euro.

Eșecul negocierilor dintre conservatori, liberali și Verzi în Germania au sporit temerile privind lansarea reformelor atât de așteptate la nivelul Uniunii Europene.

Într-un interviu ce va apărea joi în săptămânalul german Der Spiegel, comisarul european pentru buget, germanul Günther Oettinger, a tras un semnal de alarmă. ”Formarea lentă a guvernului la Berlin slăbește influența germană la Bruxelles”, a declarat Oettinger, care a pus presiune pe liderul social-democraților germani, Martin Schulz, pentru a se alia cu conservatorii Angelei Merkel.

Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale în Germania nu au ajuns la niciun rezultat deoarece blocul conservator al cancelarului Merkel nu a putut să obțină un acord cu Partidul Liber-Democrat și cu Verzii în legătură cu teme importante în dispută, inclusiv limitarea afluxului de solicitanți de azil și eliminarea treptată a exploatării cărbunelui.

Conservatorii au și varianta de a forma un guvern minoritar, cum s-a mai întâmplat de trei ori, pentru scurte perioade, în istoria postbelică a Germaniei.

AGERPRES