Societatea Antreprenorială Studenţească din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (SAS-TUIASI) organizeazǎ vineri, 24 noiembrie 2017, în intervalul orar 09.30 – 14.00, evenimentul RoboWare@Ing din cadrul Caravanei Roboticii şi parte a seriei de manifestări desfașurate cu ocazia Zilelor Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Evenimentul se va desfăşura ȋn cadrul Fab Lab Iaşi, proiect care are printre scopuri ca, în parteneriat cu TUIASI şi cu UAIC, să dezvolte programe de stimulare a studenţilor şi absolvenţilor de la facultăţile de profil tehnic pentru facilitarea inovaţiei, a fabricaţiei digitale şi a spiritului antreprenorial în rândul acestora.
În cadrul evenimentului, organizat în parteneriat cu Rubik Hub și susţinerea FabLab, studenţii vor avea ocazia să-şi prezinte propriile proiecte de robotică, să vadă câţiva dintre roboţii comerciali de talie mică disponibili pe piaţă, dar şi să discute despre viitoare oportunităţi de carieră în acest domeniu, antreprenoriat sau loc de muncă.
Participanții vor fi reprezentanți ai studenților, mediului de economic, antreprenorilor şi cadrelor didactice.
La această întȃlnire vor participa şi reprezentanţi ai companiei Continental, care vor împărtăşi participanţilor idei cu privire la dezvoltarea industriei roboticii şi a impactului pe care care aceasta îl va avea asupra locurilor de muncă.
Despre Săptămâna Roboticii în România
Anul acesta se organizează, pentru prima dată la nivel naţional în România, Săptămâna Europeană a Roboticii, în perioada 17 – 26 noiembrie. Aceasta este o iniţiativă a reţelei internaţionale europene de robotică, EURobotics, ce se desfăşoară în majoritatea ţărilor europene şi are drept scop promovarea industriei roboticii şi a potenţialului acesteia.
Conform celui mai recent raport privind industria mondială a roboticii, anul 2016 a fost anul în care cifra de afaceri din domeniul roboților de servicii a depășit-o pe cea a roboților industriali. Raportul precizează, de asemenea, că sumele din acest domeniu în 2016 au fost de aproximativ 31 miliarde de dolari şi se estimează că până în 2022 acestea vor ajunge la 237 miliarde de dolari, cu creștere preponderent în domeniul roboților de servicii. Acest lucru înseamnă că în curând roboții vor deveni o parte normală din viața noastră și, mai ales, că va fi nevoie de foarte mulți specialiști în acest domeniu.
În acest context, în România vor fi organizate evenimente naţionale (prima dezbatere la nivel naţional privind robotica în România, expoziţie cu roboţi, Caravana Roboticii), dar şi evenimente locale de către companii, cluburi de robotică, instituţii de învăţământ şi biblioteci.