Ministerul Culturii:100 de proiecte finalizate în Programele sectorului cultural, finanțate prin Granturi de 26 milioane de euro

Aproximativ 100 de proiecte au fost finanțate și finalizate în bune condiții la nivel național în cadrul Programelor dedicate sectorului cultural și finanțate prin Granturile SEE 2009 – 2014, a anunțat marți Monica Drăgan, director adjunct al Unității de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN).

„Am reușit să finalizăm cele două programe, unul pentru conservarea patrimoniului cultural și altul pentru promovarea diversității în cultură și artă cu finanțare din Granturile SEE, a căror finanțare totală a fost în jur de 26 milioane de euro. Avem un bilanț de aproximativ 100 de proiecte, care au fost finanțate și finalizate în bune condiții la nivel național”, a declarat Drăgan, pentru AGERPRES.

Ea a explicat că proiectele vizează atât patrimoniul cultural — monumente istorice (11 clădiri de patrimoniu restaurate), noi muzee recent înființate, 30.000 de documente digitizate, în principal medievale, care sunt organizate într-o bază de date, ca și diversitatea culturală incluzând târguri, expoziții, festivaluri, concerte, majoritatea organizate și cu parteneri din Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

„Din categoria monumente avem în primul rând Muzeul Astra de la Sibiu, care a fost proiectul predefinit, unde s-a construit un nou pavilion și s-au restaurat căsuțe pe „Calea Minorităților”; Conacul Kalnoky din Micloșoara, care s-a transformat în Muzeul Vieții Transilvane; Muzeul de la Bistrița; un nou cinematograf la Slatina amplasat într-o clădire monument istoric; o incintă fortificată la Almavi, lângă Sighișoara; casa lui Gabriel Popescu din Dâmbovița; Muzeul Breslelor de lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara; Biserica UNESCO din Dârjiu ș.a.”, a spus directorul.

Printre realizările din cadrul acestui program, Monica Drăgan a mai amintit proiectul de digitizare a arhivelor medievale — Medievalia, realizat în colaborare cu Universitatea din București, ca și o serie de proiecte de digitizare mai mici, vizând lucrări de anglistică și carte bisericească, care au inclus documente rare de la Biblioteca Academiei Române.

Ea a precizat că 10% din fondurile alocate programului au fost dedicate „îmbunătățirii situației populației rome, prin finanțarea unor proiecte care au contribuit la promovarea culturii rome, organizarea unor târguri de meșteșuguri, festivaluri de dansuri și cântece specifice și alte asemenea activități propuse de diverse organizații rome”.

„Pe cadrul următor, 2014 — 2021,vom avea Programul Antreprenoriat cultural, Patrimoniu cultural și Schimb cultural, în valoare de 29 milioane de euro, care sperăm să debuteze la începutul anului viitor. România a semnat Memorandumul în care este cuprins acest program, dar deocamdată se negociază conceptul de program și detaliile tehnice cu statele donatoare Norvegia, Islanda și Liechtenstein”, a mai spus Monica Drăgan.

Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator pentru Programele dedicate sectorului cultural și finanțate prin Granturile SEE 2009 — 2014, a organizat marți conferința de închidere a programului.

În cadrul evenimentului, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale și ai asociațiilor reprezentative din sectorul cultural, promotorii de proiect, partenerii din Norvegia, au fost prezentate principalele realizări ale programelor și proiectelor implementate în actualul cadru de finanțare. Totodată, au fost expuse o serie de povești de succes cu scopul de a împărtăși din experiența promotorilor de proiect.

România a beneficiat de ajutor financiar nerambursabil, în conformitate cu Acordul Spațiul Economic European (SEE) dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, pe de altă parte. În cadrul Memorandumului de Înțelegere pentru Implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009 — 2014, semnat între statele donatoare Islanda, Norvegia și Liechtenstein și România, părțile au stabilit implementarea Programului „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Programul, care se va finaliza le 31 decembrie 2017, a fost implementat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România, prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Consiliul Artelor Norvegia (Arts Council Norway), în calitate de Partener de Program din statele donatoare.

AGERPRES