BERD: Infrastructura de transport reprezintă, probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri românesc

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, s-a întâlnit, la sediul BERD din Londra, cu directorul executiv pentru infrastructură al băncii, care și-a exprimat angajamentul de a colabora pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere a României, pe care a numit-o una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri românesc, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis, luni, AGERPRES.

Ministrul român al Transporturilor a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru la sediul din Londra al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„La sediul băncii din Londra, ministru Felix Stroe s-a întâlnit cu directorul executiv al BERD pentru infrastructură, Jean-Patrick Marquet. Ambele părți și-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a dezvolta proiectele de infrastructură prioritare ale României”, spun oficialii ministerului.

Discuțiile au vizat strategia generală de transport, construcția drumurilor și proiectele din sectorul feroviar. Părțile au discutat de asemenea, despre finanțarea autostrăzii planificate din Est-Vest, care va lega orașul Iași, din estul României, cu Târgu Mureș, situat în regiunea de centru-nord a țării, linia de metrou bucureștean Magistrala 6, aflată în faza de planificare, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internațional Henri Coandă, precum și proiecte de modernizare a sectorului feroviar.

Totodată, a fost luată în considerare acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea performanțelor și a eficienței întreprinderilor de stat din sectorul transporturilor.

Jean-Patrick Marquet a remarcat dezvoltarea accelerată a economiei României, se mai arată în comunicat.

El a adăugat faptul că „infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din țară, dar este esențială pentru dezvoltarea României. Suntem siguri că acum am stabilit o bază foarte solidă pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial”.

La rândul său, ministrul Transporturilor a precizat: „Pe lângă finanțare, avem nevoie de experiența și expertiza BERD în restructurarea întreprinderilor de stat, făcându-le mai eficace și mai eficiente și ajutându-le să atingă nivelurile de performanță ale sectorului privat”.

BERD este un investitor principal în România, investind până în prezent 7,5 miliarde de euro în aproximativ 400 de proiecte din țară. În 2017, Banca a semnat mai mult de 20 de proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro.

Conform celei mai recente previziuni economice a BERD, economia României va crește cu 5,3% în acest an și cu 4,2% în 2018, înregistrând o rată de creștere comparabilă cu cea din perioada anterioară crizei de la mijlocul anilor 2000.

AGERPRES