Tokes Laszlo:Maghiarii din România pot cinsti Centenarul numai în cazul în care „vor avea drepturile lor şi vor putea să se simtă acasă în ţara lor”

Europarlamentarul Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat luni că maghiarii din România pot cinsti Centenarul numai în cazul în care „vor avea drepturile lor şi vor putea să se simtă acasă în ţara lor”, menţionând că CNMT va sărbători în 2018 centenarul înfiinţării Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv al Consiliului Naţional din Transilvania.

„Noi, de fapt, avem datoria să cinstim Centenarul şi sentimentele majorităţii, aşa cum s-ar cuveni şi faţă de sărbătorile naţionale maghiare, nicidecum nu putem neglija sentimentele naţionale ale românilor, dar putem împărtăşi, putem da cinstire acestor sentimente şi acestui centenar numai în cazul când şi noi vom avea drepturile noastre şi vom putea să ne simţim acasă în ţara noastră comună. Pentru acest deziderat am iniţiat, în anii precedenţi, CNMT, un şir de dialoguri româno-maghiare – ultima dată a avut loc la Oradea. Am căzut la înţelegere să prevenim acea atmosferă duşmănoasă antimaghiară de care se folosesc politicieni obscuri, de tip naţional-comunist, cu ocazia Centenarului. Noi căutăm aliaţii noştri, prietenii noştri români, ca să putem continua acel proces, de altfel foarte lent şi împiedicat din toate părţile, pentru împăciuirea româno-maghiară. Vă aduc la cunoştinţă că există şi un alt centenar, cel al fondării Consiliului Naţional Secuiesc, respectiv al Consiliului Naţional din Transilvania, în 1918. Cu ocazia acestor centenare, în paralel, atât Consiliul Naţional al Secuilor, cât şi CNMT au declarat acest an anul autodeterminării secuieşti, respectiv anul autoguvernării naţionale maghiare din Transilvania”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Tokes Laszlo.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul a semnat, în prezenţa presei, Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, care a fost înregistrată la Comisia Europeană în 29 martie 2017.

„Noi, CNMT, ne-am „ataşat” la adunarea celor un milion de semnături care sunt necesare ca în Uniunea Europeană cel puţin să se vorbească despre aprobarea unei legi, o legislaţie adecvată pentru drepturile minorităţilor”, a precizat Tokes Laszlo.

Reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să strângă, până în aprilie 2018, un milion de semnături din cel puţin şapte state membre ale UE timp de un an, în baza cărora Comisia Europeană urmează să elaboreze una sau mai multe directive privind protecţia minorităţilor naţionale autohtone.

 

AGERPRES/