PNL, împotriva vacantării funcției de președinte al Camerei; liberalii au invocat nerespectarea regulamentului

 

PNL s-a pronunțat luni împotriva proiectului de hotărâre de vacantare a funcției de președinte al Camerei Deputaților, deținută de Valeriu Zgonea, pe motiv că nu s-a respectat regulamentul.

„Ni s-a prezentat un punct de vedere al Comisiei de statut, în virtutea acestui punct de vedere constatăm că domnul Zgonea este revocat din funcție ca urmare a unei sancțiuni care i se aplică pentru că nu ar mai fi membru al unui grup parlamentar. Față de această situație, țin să vă atrag atenția că o atare constatare revine Comisiei juridice de la Camera Deputaților să discute despre sancționarea domnului Zgonea și nu Comisiei de statut. Pe cale de consecință, a supune la vot vacantarea funcției ca sancțiune pentru domnul Zgonea este în mod evident neregulamentară. De aceea, vom vota împotriva acestui proiect de hotărâre”, a explicat, în plen, deputatul PNL Gabriel Andronache.

La rândul său, deputatul Remus Cernea a susținut că „este extrem de grav că schimbarea” lui Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților „s-a făcut printr-o forțare (…) și o schimbare abuzivă a regulamentului”.

„Este un lucru extrem de trist că domnul Valeriu Zgonea a fost exclus din cel mai mare partid al României ca pondere din Parlament pentru un delict de opinie. De asemenea, este extrem de grav că schimbarea domniei sale din funcția de președinte al Camerei Deputaților s-a făcut printr-o forțare, printr-un abuz și o schimbare abuzivă a Regulamentului Camerei Deputaților. (…) Este un pas în minus pentru democrația din România. Eu nu apăr un om, apăr un principiu. Cred că ar fi trebuit să respectăm regulamentul până la ultima virgulă și ultimul detaliu. Îi invit pe cei care îi aud că vociferează în sală să vină să îmi explice de ce au luat astfel de decizii abuzive pentru Parlamentul României și democrația din țara noastră”, a afirmat Cernea.

Plenul Camerei Deputaților a luat act luni de încetarea de drept a calității de președinte al acestui for și de membru în Biroul permanent a lui Valeriu Zgonea, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, la propunerea liderului acestui grup, Florin Pâslaru.