Ingrijirea piciorului diabetic in sezonul rece- sfaturile specialistilor

În sezonul rece, piciorul diabetic are nevoie de îngrijiri specialepentru a preveni o evoluție nefavorabilă, ce poate duce la măsuri extreme, precum amputații la nivelul picioarelor, avertizează Asociația de Podiatrie, într-un comunicat de presă.
Potrivit specialiștilor, pentru a-și proteja picioarele, persoanele cu diabet și complicații la nivelul membrelor inferioare trebuie să respecte următoarele reguli:
ü Să-și verifice zilnic piciorul pentru a vedea dacă sunt eventuale leziuni sau vânătăi.
ü Atunci când fac baie, temperatura apei trebuie să fie de maximum 35 de grade.
ü Baia prea fierbinte poate duce la arsuri, în situația în care nervii sunt afectați.
ü Să nu folosească obiectele metalice precum lamele.
ü Baia nu trebuie să dureze mai mult de trei minute, pentru că altfel pielea se înmoaie prea mult.
„Persoanele cu diabet zaharat și cu complicații neurologice (neuropatie diabetică), precum și cu risc crescut de apariție a sindromului de picior diabetic, trebuie să aibă și mai multă grijă de felul în care își îngrijesc picioarele în sezonul rece”, a spus conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociația de Podiatrie.
Cele mai des întâlnite afecțiuni în timpul iernii sunt degerăturile, iar persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect, a explicat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu.
Dacă sunt abordate necorespunzător sau ignorate, degerăturile pot conduce la apariția unor infecții și chiar la amputații. De aceea, în această perioadă este nevoie de o monitorizare și mai atentă a picioarelor, pentru a identifica din timp eventuale leziuni specifice și a asigura astfel îngrijirea necesară”, a adăugat președintele Asociația de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie arată că numărul amputațiilor asociate diabetului ar putea fi redus cu 80%, dacă persoanele cu diabet și complicații la nivelul picioarelor ar beneficia de o îngrijire completă, care include asistență podiatrică de specialitate, asistență realizată de personal cu pregătire specifică. Statisticile publicate arată că zilnic, în ţară, se fac 62 de amputaţii la nivelul picioarelor în rândul pacienților cu diabet. În România, sunt aproximativ 2 milioane de adulți din România care suferă de diabet, potrivit celui mai recent studiu epdemiologic în domeniu (PREDATORR).

Sursa: SanatateaTV