Doar 15% dintre adulții americani sunt fumători, scădere semnificativă pentru ultimele decenii

fumatDoar 15% dintre adulții americani sunt fumători, fiind cel mai scăzut procentaj înregistrat în ultimele decenii, au anunțat marți autoritățile sanitare americane, relatează AFP.

Procentul de fumători ‘a scăzut de la 24,7% în 1997 la 15,2% în ianuarie-martie 2015’, potrivit datelor furnizate de Centrul național de statistici de sănătate (NCHS). În prezent fumează circa 36,7 milioane de adulți americani, potrivit raportului, care precizează că cifrele includ doar civilii, nu și militarii.

Există mai mulți amatori de țigări în rândul bărbaților (17,4%) decât în rândul femeilor (13%), conform raportului NCHS, care va fi actualizat după ce se vor strânge toate datele acestui an.

În 1965 fumau mai mult de patru americani din zece (42%), potrivit Centrelor americane de control și prevenire a bolilor (CDC), în subordinea cărora se află NCHS. Fumatul rămâne ‘prima cauză evitabilă de deces în Statele Unite, provocând moartea a 480.000 de persoane pe an’, conform autorităților sanitare americane.

Țigările ucid aproape șase milioane de oameni anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), încheie AFP.