Viitorul ministru al Sanatatii: Vom avea o strategie a medicamentelor, asa incat sa avem acest barem minim pentru fiecare parte

Problema locurilor de muncă pentru medicii rezidenți, adoptarea legii vaccinării, rezolvarea lipsei medicamentelor și modificarea legii transplantului sunt printre prioritățile pe care viitorul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, vrea să le rezolve în mandatul său. Sorina Pintea a primit aviz favorabil în Comisiile de Sănătate din Parlament, cu 19 voturi pentru, 5 împotrivă și 3 abțineri.
În fața comisiei de audiere de la Parlament, Sorina Pintea a comparat sănătatea cu un pacient care are nevoie de o comisie multidisciplinară de îngrijire.
„Am declarat la comisie că sănătatea este un pacient în acest moment și că orice pacient are nevoie de îngrijire, și pentru că are o patologie complexă e nevoie de o echipă multidisciplinară”, a spus Sorina Pintea. Aceasta a mai spus că a primit multe emailuri de la medicii rezidenți care nu au locuri de muncă și ca urmare va rezolva problema lor prin crearea unei strategii a resurselor umane din sănătate.
„Medicii trebuie să rămână în țară”
Întrebată dacă salariul unui medic rezident va ajunge la 1.200 de euro în acest an, așa cum prevedea programul de guvernare, Sorin Pintea a spus că este convinsă că așa va fi.
„Programul de guvernare este pe site-ul Partidului Social Democrat. L-am prezentat în mare. Partea de salarizare este rezolvată prin legea salarizării. Noi avem un program de guvernare până în 2020, și în program scria că până la sfârșitul guvernării aceste lucruri se vor realiza, și credeți-mă eu sunt convinsă, eu sunt una din cele care am lucrat la programul de guvernare și am militat pentru asta. Medicii trebuie să rămână în țară, dar nu să rămână în țară pentru că vrem noi să rămână în țară, ci trebuie să fie demni, să aibă un loc de muncă bine plătit astfel încât să poată să vadă de pacienți”, a spus Sorina Pintea.
Punctele sensibile ale legii vaccinării, rediscutate
O altă proritate a ministrului Sănătății este legea vaccinării, aflată în prezent la Parlament.
„Legea vaccinării va fi discutată și va fi aprobată, dar eu cred că mai trebuie să avem o discuție cu actorii implicați, cu actorii în zona aceasta, adică Parlament, ong-uri, asociații pentru pacienți, astfel încât atunci când ieșim cu toții să luăm o decizie comună”, a spus viitorul ministru al Sănătății. Sorina Pintea a declarat că va discuta încă o dată punctele sensibile ale legii vaccinării.
„Partea de coerciție. Obligativitatea – cred că nu e cazul să mai discutăm de sănătate, dar partea de coerciție va trebui să o mai discutăm cu toți actorii implicați”, a spus Pintea.
Legea transplantului va fi modificată în curând de către Ministerul Sănătății.
„Am vorbit despre transplant. Este nevoie de o nouă lege a transplantului, dar mai presus de toate este nevoie de transparență și legalitate”, a precizat aceasta.
Barem minim pentru medicamente
Viitorul ministru al Sănătății promite să rezolve și lipsa medicamentelor petru bolile grave.
„Este unul din obiectivele mele pe termen scurt: o strategie privind medicamentele în sensul că, cât de repede, va trebui să stabilim un barem minim pentru fiecare patologie și prin lege să stabilim că acest barem n-are voie să lipsească din țară. În acest sens, fiecare comisie de specialitate care există la Ministerul Sănătății va trebui să predea acea listă cu baremul minim de medicamente, dar și asta este o urgență maximă în acest moment”, a spus Sorina Pintea.

Sorina Pintea este de profesie economist și vine de la Baia Mare, unde ocupă funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” începând din anul 2013. În 2016 a fost aleasă senator PSD, dar a renunțat la funcție pentru a putea continua să conducă spitalul din Baia Marea.

Sursa: SanatateaTV