Breaking News

Guvernul a aprobat noi măsuri de prevenire a situațiilor de risc și de asigurare a bunăstării copilului

Instituţiile medico-sanitare publice și cele de învăţământ vor colabora în domeniul protecției copilului cu autorităţile de profil și angajaţii poliţiei. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Instrucţiunea cu privire la mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenirea primară a riscurilor privind bunăstarea copilului, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Documentul prevede realizarea schimbului de informații între autorități și modalitatea de colectare şi analiză a datelor privind bunăstarea copiilor necesare pentru prevenirea apariției riscurilor și, după caz, pentru o intervenție promptă. Persoanele responsabile pentru monitorizarea sistematică a bunăstării copilului vor fi desemnate în funcție de vârsta și instituția de învățământ frecventată de către copii. Acestea pot fi: medicul de familie, asistentul medical, educatorul, directorul instituției preșcolare, dirigintele de clasă sau directorul instituției de învățământ.

Evaluarea bunăstării copilului va fi realizată prin completarea periodică a fișelor care includ domeniile de bunăstare care sunt afectate, acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru acordarea sprijinului și necesitatea implicării altor autorități pentru îmbunătățirea situației copilului. Noul mecanism va permite identificarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, a neglijării, exploatării şi traficului, precum şi oferirea unei asistenţe corespunzătoare copiilor. O astfel de abordare se referă nu doar la copiii aflați în situații clasice de risc, de pildă din familii monoparentale sau cu părinți aflați în străinătate, ci îi privește pe toți copiii. Astfel, ca tuturor copiilor să li se asigure servicii superioare în ceea ce ține de bunăstarea și siguranța sănătății lor.