Olguţa Vasilescu: Scăderile salariale, din cauza calculelor greşite făcute de direcţiile de Resurse Umane 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut miercuri că, dacă angajaţii din Sănătate nu sunt mulţumiţi de Legea salarizării, îi aşteaptă să discute la minister, adăugând că salariile sunt calculate greşit de către departamentele de Resurse Umane, deoarece se

„Dacă nici cei din Sănătate nu sunt mulţumiţi, nu ştiu ce să mai spun, pentru că acolo ştiţi foarte bine ce majorări salariale sunt. Noi am avut foarte multe discuţii cu cei din Sănătate, a rămas ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze un regulament de sporuri chiar împreună cu sindicatele, nu ştiu ce s-a mai întâmplat între timp, dar este obligatoriu ca el să fie gata până în luna martie. Dacă au ceva de reclamat, noi îi aşteptăm la minister, să stăm de vorbă cu ei, şi ei ştiu că de fiecare data când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele. Ca dovadă, ordonanţa 91 care s-a emis în luna decembrie. De altfel, vreau să vă spun că mi s-ar părea normal ca atunci când se constată o neclaritate, când este o problemă, să se adreseze direct Ministerului Muncii, care acum are în componenţă şi Dialogul social, ca să rezolvăm toate aceste probleme la masa verde, pentru că astăzi am constatat, după ce ne-am întâlnit cu grefierii, că ceea ce estimam ieri exact aşa este, adică li se calculează greşit salariile de către resursele umane şi se interpretează greşit legea”, a declarat Vasilescu, la Parlament, referitor la angajaţii din Sănătate, care spun că le-au scăzut salariile.

Aceasta a precizat că i-a rugat pe reprezentanţii ministerului să se întâlnească cu reprezentanţii Curţilor de Apel, astfel încât să se elaboreze o normă de clarificare a legii în ceea ce priveşte personalul auxiliar din instanţe.

„Astăzi i-am rugat pe reprezentanţii noştri să se întâlnească cu reprezentanţii de la Curţile de Apel, să fie şi un reprezentant al Ministerului Justiţiei, astfel încât deseară să avem o normă de clarificare pe care să o punem pe site-ul ministerului ca să rezolvăm o data pentru totdeauna această situaţie care, încă o dată, nu este generată de lege, nu scad salariile conform legii, pur şi simplu cineva a calculat greşit şi poate ar trebui să-şi asume răspunderea”, a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a adăugat că peste 90% dintre angajaţi sunt mulţumiţi de salarii.

„Să vină cu fluturaşul, să vedem cine este păcălit, ca să vedem de la cât îi scade salariul, pentru că mi se pare că îi plângeţi foarte mult pe cei cu salarii mari. Ca să echilibrăm sistemul şi să ajungem la un raport de 1 la 12, a fost singura modalitate de ajustare a unor salarii. Cred că peste 90% sunt mulţumiţi, pentru 3% sigur că este foarte mare scandal, ca să nu mai vorbesc de faptul că unora, iată, s-a demonstrate şi astăzi în practică, li s-a calculat greşit din vina direcţiilor lor de resurse umane şi nu din vina legii”, a susţinut Vasilescu.

Hossu: Ministrul Muncii dezinformează. Vom cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, “dezinformează”, afirmând că va cere Avocatului Poporului să sesize CCR pentru că se creează o discriminare între salariaţi.

„Doamna ministru face confuzia că scăderea salariilor este la 3% numai pentru persoanele cu funcţii superioare. Este fals. Cel mai banal exemplu sunt asistenţii sociali, care datorită colaborării a trei acte normative – 153/2017, HG legată de sporuri şi transferul de taxe sociale de la angajator a angajat fac ca aceştia să aibă venitul salarial în 2018 mai mic decât în 2017″, a declarat Bogdan Hossu, la o dezbatere organizată de PNL.

Bogdan Hossu a afirmat că va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR, afirmând că în prezent se lucrează pentru ca sesizarea să fie depusă în această săptămână.

„În Codul Fiscal şi Avocatul Poporului să vedem dacă se va sesiza la sesizarea noastră şi va înainta CCR se creează o discriminare, salariatul care are contract de muncă cu durată parţială faţă de cel cu durată completă plăteşte mai mult fiscal decât cel cu durată completă”, a mai spus Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a susţinut că ministrul Muncii dezinformează şi promovează „o politică de ocupare proastă”.

„Este o politică anormală. Doamna ministru face o dezinformare. E adevărat că în urma Ordonanţei numărul de contracte cu timp parţial au scăzut, dar numărul de contracte individuale de muncă în total nu sunt egale cu numărul de contracte de muncă cu timp parţial, diferenţa este de 70.000 de contracte, ceea ce arată că piaţa muncii din România a pierdut prin acest mecanism. Astăzi, dacă se va insista cu această aberaţie nu înseamnă decât o politică de ocupare proastă. (…) Acest lucru nu face altceva decât să prejudicieze piaţa muncii şi politica de ocupare pe care Ministerul Muncii o are”, a spus preşedintele Cartel Alfa.

Hossu a criticat lipsa de colaborare dintre Guvern şi sindicate.

„Ordonanţa cea vestită, de fapt, în continuare în afară că nu respectă procedura, nu a trecut prin Comisia de dialog social, a fost introdusă în CES fără semnătura nici măcar a Ministerului Muncii, dar trebuia a Ministerului Finanţelor şi a Ministerului Justiţiei, încerca încă o discriminare realizată, ea se aplica numai personalului cu timp parţial din sectorul bugetar, neaplicându-se uniform sistemul pentru toţi lucrătorii care lucrează cu timp parţial. Ceea ce partea sindicală a cerut este tocmai uniformizarea, universalitatea acestei măsuri pentru toţi salariaţii aflaţi în această situaţie”, a adăugat acesta.

La rândul său, Dumitru Coarnă a precizat că plata „facturilor mincinoase” va fi făcută în februarie.

„O să vină plata acestor facturi mincinoase în februarie. Nu este admisibil să ai oameni care vin cu bani de acasă. (…) Categoric minte (n.r. ministrul Muncii). Sunt 8.000 de oameni care vor lua salarii mai mici”, a spus Coarnă.

MEDIAFAX