Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, condamnat la opt ani de închisoare

Fostul ministru al Finanţelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la opt ani de închhisoare. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Judecătorii au dispus şi confiscarea a 6.200.000 lei.

Ultimul termen a avut loc pe 9 ianuarie, când DNA a cerut pentru Darius Vâlcov pedeapsa maximă, adică 14 ani de detenţie.

În concluzii, apărătorul fostului primar al municipiului Slatina şi fost ministru de Finanţe a explicat magistraţilor că nu există probe pentru condamnarea clientului său şi a cerut achitarea acestuia.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

„Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava», «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina» şi «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Darius Vâlcov şi omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov primea câte o tranşă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”.

Vâlcov ar fi primit banii în sediul SC Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna, susţinea DNA.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina.

Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

„În scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a iniţiat şi derulat, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi şi a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv între firma omului de afaceri şi o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens”, potrivit rechizitoriului.

DNA spune că, începând din 2011, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanţelor.

În acelaşi dosar, fostul primar Minel Prina a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni, Lucian Petruţ Şuşală, fostul şofer al lui Vâlcov, la 2 ani cu suspendare, Bogdan Timofte, om de afaceri, la 3 ani şi Constantin Tomescu, om de afaceri, la 3 ani şi 6 luni.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Săptămâna trecută, Darius Vâlcov a fost numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă.

„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul şi a sprijinit cele două Guverne (Grindeanu şi Tudose, n.r.) şi sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere economic, e cel care, împreună cu mine şi cu încă doi colegi, a lucrat efectiv la programul de guvernare”, a comentat Liviu Dragnea numirea.

Întrebat dacă numirea lui nu este o vulnerabilitate pentru Guvern, Dragnea a răspuns: „E un om liber, are dreptul să trăiască şi să se plimbe liber şi atât timp cât are aceste avantaje, să spunem, doreşte să ajute”.

Referitor la dosarele penale ale lui Vâlcov, Dragnea a spus: „Eu ştiu că Guvernul beneficiază de sprijinul lui şi asta e foarte important. Din câte ştiu eu, la Guvern nu au genul ăsta de discuţii şi e bine să nu le aibă, ei să-şi facă programul de guvernare”.