Breaking News

Viorica Dăncilă anunţă „măsuri de echilibrare”: Statul îşi asumă plata unei părţi din CASS

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că a cerut luarea unor „măsuri de echilibrare” acolo unde au apărut probleme privind Legea salarizării, precizând că statul va asuma plata unei părţi din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii.

„În urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizării, dar şi a mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, au reieşit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat măsuri de echilibrare, astfel încât nicio categorie socio-profesională să nu aibă de pierdut”, a spus Dăncilă.

Ea a arătat că în şedinţa de Guvern de joi vor fi adoptate o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.

„Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat”, a spus premierul.

Dăncilă a arătat că de această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

O altă prevedere a OUG pe care Guvernul o va adopta joi, potrivit lui Dăncilă, asigură cel puţin menţinerea venitului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

„Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018 personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS şi CASS doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a subliniat Dăncilă.

Premierul a arătat că o altă măsură este cea care vizează şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătatate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând salariul mediu brut corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

„În perioada imediat următoare ne vom asigura că Legea salarizării unitare îşi va atinge obiectivul, acela de a face ordine şi echitate în sistemul de salarizare. Aş vrea să fac un apel public atât la membrii Guvernului cât şi la reprezentanţii mass-media, sindicate, patronate şi toate celelate categorii implicate să dăm dovadă de deschidere şi responsabilitate în comunicarea publică”, a mai spus Dăncilă.

 Angajatorii cu peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă un expert în egalitate de şanse

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că va fi introdusă obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, să aibă în structura de personal un expert în egalitate de şanse.

Dăncilă a precizat, totodată, că se va crea, totodată, şi un instrument legal prin care violenţa în familie să fie drastic descurajată, introducându-se în legislaţie ca poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului.

Premierul a făcut aceaste declaraţii în legătură cu Legea privind combaterea violenţei în familie, discutată în şedinţa de Guvern.

„Am cerut în şedinţa de Guvern precedentă ca adoptarea Legii privind combaterea violenţei în familie să fie urgentată şi azi (joi, n.r.) avem pe ordinea de zi acest proiect de la ministerul Muncii. Avem de rezolvat două probleme importante: vrem ca în cazurile de violenţă domestică poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului. Această măsură va putea fi aplicată în cazuri de pericol iminent la adresa securităţii şi sănătăţii victimei”, a spus Dăncilă, care a arătat că procedura legală e prevăzută în actul normativ.

Ea a menţionat că, în al doilea rând, se intenţionează ca în România egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.

„Vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi, de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărirm să încărcăm birocraţia cu noi funcţii. Vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a spus Dăncilă.