Breaking News

Carmen Dan a infirmat informaţiile publice potrivit cărora poliţiştii ar urma să lucreze doar opt ore pe zi, în intervalul 8,00- 16,00.

Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a infirmat, duminică, informaţiile publice potrivit cărora poliţiştii ar urma să lucreze doar opt ore pe zi, în intervalul 8,00- 16,00.

Dan a declarat, într-o emisiune la postul de televiziune România TV, că mesajul transmis în spaţiul public este „iresponsabil” şi a apărut „din dorinţa de manipulare”.

„Este un mesaj iresponsabil, pentru că Poliţia trebuie să rămână o instituţie serioasă, o instituţie care asigură un serviciu permanent, pentru că acesta este specificul activităţii de Poliţie şi nu numai al activităţii de Poliţie, acesta este specificul acestui minister. Ca şi cum Poliţia ar fi o firmă privată, ca şi cum ne-am anunţa intrarea în faliment, ca şi cum am închide şi am pleca cu toţii acasă. De asta spun că există o iresponsabilitate”, a afirmat Dan.

Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări populaţiei că agenţii şi ofiţerii de poliţie vor lucra în ture 24 de ore din 24 şi că „Poliţia va fi prezentă atunci când comunitatea va avea nevoie de sprijinul ei”.

„Cert este că acest mesaj s-a transmis în spaţiul public. Cert este că, din punctul meu de vedere, acest mesaj are urmarea de a transmite o stare de panică în rândul cetăţenilor şi tocmai de aceea este un mesaj iresponsabil. Bineînţeles că nu se va întâmpla aşa. Vreau să spun că asigurarea acestei continuităţi a activităţii muncii de poliţie este un fapt. Întotdeauna activitatea Poliţiei a fost organizată pentru asigurarea acestei permanenţă. Eu am dat un termen de două săptămâni şefului Poliţiei Române pentru a se asigura că această continuitate, prin serviciu în ture, 24 din 24 de ore, este asigurată punctual la nivelul fiecărei structuri”, a mai spus ministrul Carmen Dan, în emisiunea de la România TV.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat miercuri, referitor la veniturile poliţiştilor, că sporul de 40% nu a fost tăiat, acordarea acestuia fiind temporară, până la 31 decembrie 2017.

„Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă, dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului”, a spus Carmen Dan, la minister.

Ea a precizat că acest spor s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a Ordonanţei nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil doar pentru acel an, şi nu a fost introdus prin legea salarizării.

„Interpretarea încetării de drept a aplicării acestui spor ca fiind o tăiere a salariilor, cauzată de aplicarea legii salarizării, este de fapt o manipulare”, consideră Carmen Dan.

Ea a adăugat că, în cele 6 luni în care s-a acordat acest spor, mecanismul de plată a timpului liber a generat şi situaţii anormale, în care poliţiştii au fost mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu şi, în plus, nu toţi poliţiştii care se aflau în situaţia de a veni la serviciu în afara orelor de program beneficiau de sporul de 40%, generând astfel şi unele nemulţumiri în rândul angajaţilor. AGERPRES