Ministrul Muncii: Trăim încă într-o societate marcată de diverse forme de discriminare la adresa femeilor

Trăim încă într-o societate marcată de diverse forme de discriminare la adresa femeilor, în acest sens fiind nevoie de un efort comun de schimbare a mentalității, iar participarea tinerilor este fundamentală, a afirmat, duminică, la conferința organizată de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, citat într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de ministerul de resort.

‘În ciuda dovezilor incontestabile care arată contribuția și impactul pozitiv pe care femeile îl au atunci când își asumă roluri egale cu partenerii lor, trăim încă într-o societate marcată de diverse forme de discriminare la adresa lor. Acest lucru arată că egalitatea de șanse între femei și bărbați nu se întâmplă de la sine, că este nevoie de un efort comun de schimbare a mentalității, iar participarea tinerilor este fundamentală. Pentru că ei pot să reechilibreze sistemul de valori și să înțeleagă că, sprijinind afirmarea femeilor, contribuie de fapt la dezvoltarea societății în ansamblu’, a spus ministrul Pîslaru, în timpul evenimentului desfășurat la Colegiul Național ‘Matei Basarab’ din București.

Ministrul Muncii a vorbit, în discursul său, și despre colaborarea dintre instituțiile statului și numeroasele ONG-uri implicate în domeniu, care a dus la progresele remarcabile pe care le-a înregistrat România în ultimii ani în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați.

‘Lor trebuie să le mulțumim, și sutelor de oameni dedicați, care nu numai că au adus acest subiect pe agenda publică, dar au contribuit direct la îmbunătățirea multor vieți. Procesul acesta trebuie să continue, iar statul trebuie să se implice activ, prin politici și finanțare adecvate, prin servicii de calitate, prin promovare și educație’, a adăugat Pîslaru.

Ziua de 8 mai, declarată prin lege, în anul 2015, ‘Ziua egalității de șanse între femei și bărbați’, este celebrată, anul acesta, pe durata unei întregi săptămâni, numite ‘Săptămâna egalității de șanse’. Astfel, în perioada 4 — 11 mai 2016, în București au loc mai multe dezbateri, conferințe și proiecții de film tematice care abordează subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenței de venituri între femei și bărbați, egalitatea de șanse la locul de muncă, violența domestică și împotriva femeii.

În cadrul evenimentelor sunt invitate să le vorbească elevilor din cele 11 licee în care se derulează ‘Săptămâna egalității de șanse’: Anca Dumitru — director adjunct al Bursei de Valori București), Sorana Baciu — secretar de stat, Virginia Oțel — președinte Professional Women Network, actrița Cristina Flutur și scenografa Mariana Pachis, desemnată de revista Avantaje ‘Femeia anului 2014’ la secțiunea ‘Inițiativă pentru semeni’.