Breaking News

Lipsa de claritate a intenţiilor guvernului în materie de imigraţie creează îngrijorare pentru cetăţenii UE din Marea Britanie

Întârzierile guvernamentale, incertitudinea şi resursele insuficiente au lăsat frontierele britanice şi sistemul de imigraţie nepregătite pentru Brexit, relevă un raport al comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor, dat publicităţii joi, transmite Reuters.

Lipsa de claritate a intenţiilor guvernului în materie de imigraţie creează îngrijorare pentru cetăţenii UE din Marea Britanie şi îi pune pe funcţionarii din domeniu, deja suprasolicitaţi, într-o poziţie imposibilă, afirmă raportul.

‘Guvernul nu pare să aprecieze (corect) provocarea birocratică uriaşă cu care se confruntă sau de cât timp şi de câte resurse are nevoie pentru a planifica Brexit-ul’, se spune în document.

Raportul critică întârzierile în publicarea aşa-numitei ‘Cărţi Albe’ cu planurile post-Brexit privind imigraţia ale guvernului.

Cabinetul premierului Theresa May a declarat că examinează mai multe variante în ce priveşte sistemul de imigraţie post-Brexit şi că îşi va prezenta planurile ‘pe măsură şi când vor fi gata’.

Comisia parlamentară apreciază însă că eşecul guvernului de a stabili mai devreme obiective privind imigraţia nu va permite parlamentului şi persoanelor afectate să dezbată aceste planuri înainte ca ele să fie finalizate.

‘Acest lucru este inacceptabil. Ne-am aşteptat ca acestor chestiuni să li se răspundă în mult-întârziata Carte Albă, dar publicarea ei a fost şi mai mult amânată şi se pare că nu va apărea până la sfârşitul acestui an, cel mai devreme’, susţine raportul.

Theresa May a avertizat că europenii care vor sosi în Marea Britanie după Brexit-ul din martie 2019 ar putea să nu beneficieze de unele drepturi, declanşând o dispută cu Uniunea Europeană cu privire la perioada de tranziţie.

‘Deşi a mai rămas ceva mai mult de un an, guvernul nu reuşeşte încă să stabilească detalii cruciale cu privire la înregistrarea actualilor rezidenţi (UE)’, afirmă raportul, avertizând că, în aceste condiţii, personalul de imigraţie şi pază a frontierelor se vor afla în imposibilitate de a-şi desfăşura în mod eficient activitatea.

Potrivit raportului, guvernul trebuie să clarifice urgent dacă vrea controale adiţionale la frontiere după martie 2019, când ‘divorţul’ de UE va deveni efectiv, şi să încheie acorduri de tranziţie cu UE care să nu implice modificări ale operaţiunilor vamale şi transfer de personal de securitate pentru controale vamale suplimentare. AGERPRES