Guvernul va crea o platformă de comunicare între Administrația Publică Centrală și cea locală
Guvernul va crea o platformă de comunicare între Administrația Publică Centrală (APC) și Administrația Publică Locală (APL). Decizia a fost luată astăzi în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea membrilor Guvernului și reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), relatează MOLDPRES.
Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că una din prioritățile Executivului este dinamizarea comunicării între APC și APL. „Acest format de întrevederi este foarte bun, întrucât aici sunt toți membrii Guvernului, reprezentanții Executivului în teritoriu și membrii CALM. Îmi doresc dincolo de aceste platforme, care nu reprezintă întrevederi atât de dese, să existe o comunicare permanentă, unde să discutăm despre administrația publică și soluțiile eficiente”, a spus Filip.
La rândul său, președintele CALM, Tatiana Badan, a salutat reuniunea de astăzi și a vorbit despre importanța creării unei platforme de comunicare. „Ne dorim foarte mult să restabilim comunicarea cu autoritățile publice centrale. Azi vom prezenta câteva probleme mai generale, care vor fi expuse de colegii noștri. Exprimăm speranța că după această reuniune vom ieși cu o înțelegere foarte bună despre acest format de dialog. Credem că, această zi va fi un început bun pentru democratizarea țării”, a afirmat Badan.
Reprezentanții APL au menționat mai multe probleme actuale cu care se confruntă primarii în prezent. Este vorba de: necesitatea de a îmbunătăți cadrul legal, impozitele, care ar reprezenta o pondere mică în veniturile locale, valorificarea patrimoniului local, creșterea veniturilor locale, cheltuielile mari de administrare și salariile mici.
Pavel Filip a remarcat că aceste probleme sunt destul de cunoscute și necesită a fi examinate în complexitate. „Împreună le putem soluționa. Aveți toată deschiderea din partea APC pentru a discuta toate subiectele. Vom constitui un grup de lucru din care vor face parte reprezentanții primarilor și mai multor instituții de stat, fapt care va îmbunătăți situația. La fel, vor fi efectuate un șir de vizite în teritoriu și vor fi organizate ședințe în format extins de câte ori este necesar”, a remarcat Filip.
Ultima reuniune în format extins dintre primari și APC a avut loc la 1 februarie cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală. În Republica Moldova există aproximativ 900 de primării.