În R. Moldova a început Festivalul „Zilele Creangă”

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”,  care se va desfăşura până la 4 martie la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig, a început astăzi la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu” din capitala R. Moldova, unde a avut loc spectacolul „În așteptarea poveștilor”, prezentat de elevii instituţiei, informează MOLDPRES.

Tot astăzi, la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei s-a desfăşurat conferința științifică „Opera lui Ion Creangă în contemporaneitate”, cu participarea cercetătorilor din R. Moldova și România, iar la Liceul Teoretic „Ion Creangă” a avut loc Gala laureaților Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.

Mâine, 28 februarie, programul va continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” (strada Şciusev, 65). La ora 10.30, va începe maratonul artistic „Gala personajelor crengiene” cu participarea elevilor și profesorilor de la mai multe licee din Chișinău. De asemenea, vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă. La ora 14.00, în aceeași bibliotecă, va avea loc Concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a II-a, la care vor participa elevi din clasele a III-IX-a. Copiii vor povesti o întâmplare din copilăria lor sau din copilăria părinților, bunicilor.

Evenimentele culturale dedicate povestitorului din Humuleşti vor continua la Iaşi, la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Palatul Copiilor şi Biserica Golia. La Târgu-Neamț și Pipirig, de asemenea, se vor desfășura spectacole, conferințe, cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevilor de la Clubul Copiilor, Școala Gimnazială „Grigore Ghica Vodă”, Liceul de Artă „Victor Braun”, Liceul „Ion Creangă” din Pipirig.

Programul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, liceele „Ion Creangă” și „Prometeu”, primăriile Iași, Târgu-Neamț și Pipirig, Consiliul Județean Neamț, Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi alte instituţii.

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889. Ion Creangă a fost înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea” din Iași.