CU ”ONOAREA NEREPERATĂ”

 

Accelerarea organizării unui congres extraordinar la PSD încearcă să salveze ceea ce se mai poate salva, după ce partidul a intrat în vrie. O cădere în spirală a aderenței sale la electorat, îl face să piardă masiv din opțiunile acelei majorități care cândva îi permitea să se exprime exact așa cum ar fi dorit. Prăbușirea are loc pe fondul marilor reforme atât de violent clamate în programul de guvernare, dar care odată aplicate s-au dovedit a fi penibile, cu efecte contraproductive. Astăzi PSD se află într-o mare culpă. Încrederea în liderii si de fapt în liderul său, Liviu Dragnea, a atins acel minim minimorum de la care urmează ”strângerea bagajelor și plecatul acasă”. Trebuie să observăm cu destulă ușurință că teleormăneanului i s-au atribuit merite fără nici o susținere faptică atunci când s-a spus că el este omul care s-a sacrificat (până și la nivelul libertății în înțeles juridic) pentru ca PSD să câștige la modul zdrobitor alegerile generale. De fapt, Liviu Dragnea nu este altceva decât un excelent executant, om de nivelul doi, fără a avea pretenția să și gândească, să și proiecteze o traiectorie a unui asemenea partid, cu o masă critică imensă, greu de stăpânit, pentru care o simplă eroare, atunci când se calculează centrul de greutate riscă să dărâme partidul din interior, așa cum este astăzi PSD în pericol. Spaima că a apăsat pe alte butoane decât ar fi trebuit  l-a făcut pe liderul maxim al social democrației să se răzgândească și să-și dea seama că doar un congres extraordinar îl mai poate salva, cel puțin pentru încă o perioadă rezonabilă de timp. Cei din preajma sa observă cu ochii deschiși această zbatere de animal rănit, fără a reacționa, atâta timp cât cel mai mic mârâit îi semnează fatala despărţire de Liviu Dragnea, indiferent cine ar fi acesta. Exemplu cel mai grăitor îl include pe lătrătorul de serviciu, Codrin Ștefănescu, cel care, din dorința de a se gudura și mai mult și mai agresiv, din greșeală sau din teribilism, mușcă mâna stăpânului, a acelui stăpân care a demonstrat că nu știe de glumă, drept pentru care ca prin minune, după congresul extraordinar va zbura dintr-o funcție pe care cel  mușcat o va desființa, aceea de secretar general adjunct. Această opțiune este valabilă azi. Nu se știe dacă până pe 10 martie Liviu Dragnea nu va fi convins că merită să-și păstreze dulăul la picioarele lui, animal ce s-a dovedit eficient în a speria pe cei care nu cred în stăpânul lor sau, mai general, în ideea de Stăpân.

Marele pericol pentru PSD este tocmai prăbușirea în sondaje, de la 46% la 32%  în decursul unei singure luni, prăbușire ce ar putea să inducă în interiorul masei de simpatizanți o stare de bulversare, îngrijorare, descurajare, lehamete, la urma urmei, când toate aceste mișcări tectonice sunt decontate atitudinii dictatoriale pe care Liviu Dragnea o are atunci când este pus în situaţia de a nu accepta o altă părere, de a nu suporta pe un altul lângă el, care să gândească, el fiind singurul care este chemat de destinul său teleormănean să decidă.

De această dată sondajele sunt neiertătoare pentru cei care erau obișnuiți să și le pună în frunte și să defileze cu piepturile bombate:

”Liviu Dragnea in luna ianuarie avea o popularitate de 10%, venind de la 15%, conform IMAS, in luna noiembrie. A pierdut o treime din susţinerea publica pe parcursul a 100 de zile, exact perioada in care a impus Revoluţia Fiscala si a declanşat atacul la adresa sistemului de justiţie.
Ludovic Orban, la capitolul popularitate, e frate cu Liviu Dragnea, având si el aceeaşi cotă.
Ca sa existe un termen de comparaţie, fostul preşedinte al României Traian Băsescu, după traiectoria politica dezamăgitoare de după terminarea mandatului si asocierea directa cu Elena Udrea, un politician condamnat penal pentru fapte de corupţie în prima instanţa, are o cota de popularitate de 14%.

Daca in luna octombrie 2017, PSD era prezentat ca având o intenţie de vot 46% in luna ianuarie, partidul condus de Liviu Dragnea a ajuns la un incredibil 32%, pierzând 14 puncte într-o perioada de o suta de zile.
„Începând cu noiembrie, pierdem peste trei procente in fiecare luna”, a declarat persoana care a dorit să-şi protejeze identitatea, alarmata de situaţia formaţiunii de guvernământ.
In acelaşi interval octombrie – ianuarie, USR şi-a dublat numărul de votanţi, de la cinci procente, acum contează pe 10% dintre alegători, ceea ce arata ca acţiunile lor din Parlament din perioada Comisiei Iordache au fost apreciate de public, iar formaţiunea a depăşit criza generata de demisia lui Neicuşor Dan, fostul lider USR. Amintim ca acest partid a câştigat la alegerile din decembrie 2016 opt procente din numărul total de voturi exprimate.
La PNL, in perioada octombrie – ianuarie, nu s-a întâmplat mare lucru, formaţiunea liberala e cotata la 22% din intenţia de vot, conform sursei citate, datele publice in perioada noiembrie, decembrie arata ca liberalii avea o susţinere intre 23 si 29 la suta.
Se poate spune ca sub preşedinţia lui Ludovic Orban, PNL stagnează si nu reuşeşte să-i atragă pe nemulţumiţii guvernării PSD-ALDE. Situaţia s-ar putea schimba după decizia definitiva de achitare a liderului liberal in scandalul bani pentru campania electorala.”

Iată de ce Liviu Dragnea crede într-o minune în acest congres extraordinar anunțat surprinzător de repede, cu obiective precise, dătătoare de încredere în PSD, partid care încearcă să demonstreze că are resurse majore de regenerare. ”Dar cu onoarea nereperată cum stăm, coane Liviule? Cine ne-o reperează?!

ADI CRISTI