Echipa de experți ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), sosită pe 15 martie la Chișinău, și-a continuat astăzi vizita de două săptămâni cu o întrevedere la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). În context, ministrul Chiril Gaburici a discutat cu echipa de experți ai FMI, condusă de Ben Kelmanson, despre prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2023, principalele riscuri care pot duce la nerealizarea prognozelor de bază, precum și despre securitatea energetică, diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale, infrastructura drumurilor, informează MOLDPRES.
Ministrul Economiei și Infrastructurii a informat misiunea de experți ai FMI că a fost identificat investitorul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, iar până la sfârșitul lunii martie va fi semnat contractul. De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede despăgubirea proprietarilor de bunuri imobile pe direcția construcției conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, pentru a elimina orice risc sau impediment în procesul de construcție a acestuia.
„Securitatea energetică este una dintre principalele priorități ale Ministerului Economiei și Infrastructurii. Referitor la conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, avem un plan bine pus la punct și pași concreți pe care trebuie să-i întreprindem, astfel încât, în luna iunie a acestui an, să demarăm lucrările de construcție a gazoductului”, a spus Chiril Gaburici.
Șeful echipei de experți a FMI, Ben Kelmanson, a apreciat pozitiv eforturile Guvernului în domeniul energetic, în special în ceea ce privește aprobarea noii metodologii de stabilire a tarifelor la energia electrică, elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza căreia tarifele urmează a fi stabilite într-o manieră transparentă. Experții FMI și-au exprimat susținerea în ceea ce privește planurile autorităților de a investi în infrastructura publică și au încurajat MEI să implementeze în continuare acțiunile planificate.
Un alt subiect discutat a fost programul „Drumuri bune pentru Moldova”, care urmează a fi implementat pe parcursul acestui an. Experții FMI au menționat că este un proiect ambițios de pe urma căruia ar avea de câștigat cetățenii Republicii Moldova: infrastructură dezvoltată, investiții și noi locuri de muncă.
Echipa de experți va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu acestea despre politicile macroeconomice pe viitor.
Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, dintre care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.