Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa că unele state ale Uniunii Europene vor adopta individual măsuri împotriva Rusiei ca răspuns la otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia în Marea Britanie, întrucât la summitul european încheiat vineri ”interesele” diferite ale ţărilor blocului comunitar nu au permis adoptarea unei poziţii comune, informează agenţia EFE.
”Nu este uşor să-i ţinem pe cei 28 împreună”, pentru că statele membre ale UE, în virtutea tradiţiilor sau poziţiei lor geografice, au ”interese” şi poziţii diferite faţă de Rusia, a admis Tusk la conferinţa de presă de după summitul european.
”În acest context, apreciez bunăvoinţa, determinarea şi bunele instincte politice manifestate de toţi colegii mei ieri. Cred că a fost cea mai bună reacţie pe care am reuşit să o decidem”, a continuat Tusk, făcând referire la solidaritatea exprimată de liderii europeni faţă de Marea Britanie în cazul fostului spion Serghei Skripal, otrăvit în această ţară împreună cu fiica sa, Iulia. Atât Tusk, cât şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au subliniat la această conferinţă de presă unitatea statelor UE în sprijinul lor faţă de Marea Britanie şi au susţinut că răspunsul adoptat de blocul comunitar la summitul de joi şi vineri este ”fără precedent”.
Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat speranţa că ”un număr de state membre vor lua până luni măsuri adiţionale împotriva Rusiei”. Întrebat care ar fi acest număr, el a răspuns că se aşteaptă să fie ”mai mult de unul, dar nu tot grupul” celor 28 de state membre.
Cehia, Danemarca, Irlanda şi Lituania au anunţat până în prezent că iau în considerare măsuri împotriva Moscovei, după ce Marea Britanie a decis ca represalii împotriva acesteia expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi. AGERPRES