Breaking News

România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză

România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidenţa fiind de 6,5 ori mai mare ca în UE, au informat specialiştii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, care au organizat joi o conferinţă de presă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei grave maladii.

Astfel, pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică. Pe de altă parte, comparativ cu restul ţării, situaţia în judeţul Sibiu nu este la fel de gravă, situându-se pe locul 6 în topul judeţelor cu cea mai scăzută incidenţă.

„Dacă în România, în primele 9 luni din anul 2017 s-au înregistrat 9691 de cazuri noi şi 1512 recidive, în Sibiu am avut 119 cazuri noi şi 20 de recidive la adulţi. La copii, situaţia este şi mai bună faţă de restul ţării. Astfel, dacă în primele 9 luni ale anului 2017, la nivel naţional s-au înregistrat 413 cazuri la îmbolnăvire de tuberculoză la copii, din judeţul nostru s-a înregistrat un singur caz”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, coordonator judeţean al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a bolii sunt: Tulcea, Olt, Dolj, Bacău,Vaslui şi Teleorman, iar cele cu cea mai scăzută sunt: Harghita, Braşov, Covasna, Alba, Cluj şi Sibiu, conform sursei citate.

În schimb, în judeţul Sibiu se înregistrează un număr mare al cazurilor de Tuberculoză-MDR (multidrog rezistentă la două dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) şi Tuberculoză-XDR (tuberculoză extensiv rezistentă la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 înregistrându-se 12 astfel de cazuri noi.

„Această particularitate ne solicită mai multe resurse financiare. Astfel, în timp ce pentru un pacient cu tuberculoză, costul mediu al tratamentului este de 300 de lei pe caz, pentru un pacient cu TB-MDR este de 8.400 lei pe an”, a mai precizat dr. Lavinia Danciu.

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, anul trecut au avut loc investiţii majore în infrastructură, pavilionul în care funcţionează secţia Pneumologie I fiind complet modernizat.

„Prin investiţiile în infrastructură am reuşit să îmbunătăţim condiţiile hoteliere pentru pacienţii noştri, care au o durată mai mare de spitalizare faţă de alte unităţi sanitare şi am asigurat circuite bine definite la nivelul spitalului, prin separarea într-o aripă izolată a bolnavilor cu tuberculoză MDR şi XDR, pentru a nu veni în contact cu celelalte persoane internate. Toate aceste aspecte, alături de o echipă profesionistă de medici contribuie la realizarea unui act medical de calitate, în cadrul spitalului nostru alegând să se trateze bolnavi din toate judeţele învecinate”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit statisticilor, în anul 2017, numărul total al externărilor în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost de 2.986 de pacienţi (1334 – Secţia Pneumologie I, 1315 – Secţia Pneumologie II şi 337 – Compartimentul de Pneumologie Copii), totalizând 44.342 de zile de spitalizare. Cât priveşte consultaţiile în ambulatoriul integrat al spitalului nostru, media pacienţilor consultaţi de un singur medic pe parcursul anului 2017 a fost de 1.732, ceea ce demonstrează gradul de adresabilitate major al populaţiei din judeţul Sibiu şi din judeţele limitrofe.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este sărbătorită anual în 24 martie, pentru a atrage atenţia opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) şi eforturile de a elimina această boală.

Data a fost aleasă întrucât marchează momentul din anul 1882, când doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, fapt care a contribuit ulterior la diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei. La momentul anunţului lui Koch, TBC făcea ravagii prin Europa şi America, provocând moartea a 1 din 7 oameni. AGERPRES